Οι Κυκλάδες είναι πιο καθαρές

Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος υποβρύχιων καθαρισμών της Dive in Action στις Κυκλάδες με τις δράσεις σε Σίκινο και Φολέγανδρο σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ.Λασκαρίδη.

Τα λιμάνια, τα αλιευτικά καταφύγια και οι παραλίες είναι πιο καθαρά καθώς εκατοντάδες πλαστικά μιας χρήσης , κουτάκια αλουμινίου αλλά και ελαστικά και αλιευτικά εργαλεία ανασύρθηκαν απ τους βυθούς απ’ τους δύτες τις Dive in Action στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η εικόνα των αντικειμένων που ανασύρονται απ τους βυθούς δεν αφήνει κανένα αδιάφορο.

Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και η αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης γίνεται συνείδηση για τους κατοίκους των νησιών, τους επιχειρηματίες αλλά και τα παιδιά. Πολλοί μαθητές είναι πια πρεσβευτές μέσω των SeaChange Clubs με δραστηριότητα όλο το χρόνο. Επιχειρήσεις βραβεύτηκαν ήδη σε διάφορα νησιά για την στάση τους και την υιοθέτηση καλών πρακτικών απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι κάτοικοι ενημερώνονται και αλλάζουν τις καθημερινές τους συνήθειες αντικαθιστώντας τα πλαστικά μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Οι τοπικοί φορείς είναι αρωγοί σ αυτή την προσπάθεια, συμβάλλουν στην απομάκρυνση των απορριμμάτων που συλλέγονται απ τους βυθούς των λιμανιών και διευκολύνουν τις δράσεις της Dive in Action που γίνονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands.

Οι υποβρύχιοι καθαρισμοί θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο το πρώτο δεκαήμερο στην Σέριφο και την Κίμωλο και στο τέλος του Σεπτέμβρη στην Ανάφη.

Το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά των Κυκλάδων .Τις Μικρές Κυκλάδες Δονούσα, Ηρακλειά , Σχοινούσα και Κουφονήσια. Όπως επίσης την Αμοργό την Σίκινο, την Φολέγανδρο , την Κίμωλο, την Σέριφο και την Ανάφη. Η Dive in Action πραγματοποιεί εθελοντικά υποβρύχιους καθαρισμούς και στην Σαντορίνη που δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα και έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο καθαρισμούς στο παλιό Λιμάνι των Φηρών.

Τις επόμενες ημέρες η Dive in Action μετά την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου των υποβρύχιων καθαρισμών, θα είναι παρούσα στη Σαντορίνη με το InfoKiosk σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία του νησιού προκειμένου να ενημερώνει κατοίκους και επιχειρήσεις για τα αποτελέσματα των δράσεων την αναγκαιότητα της μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης και την υιοθέτηση καλών πρακτικών. Ήδη και στη Σαντορίνη κάποιες επιχειρήσεις του νησιού είναι εναρμονισμένες με το πρόγραμμα μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητα μας και ότι μπορεί να συμβάλλει στην προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος.

Μην ξεχνάτε ότι , οτιδήποτε πέφτει στην θάλασσα παύει να είναι ανακυκλώσιμο υλικό και καταλήγει στις χωματερές.

Μολύνεται ο βυθός για πολλά χρόνια ακόμα και αν γίνει υποβρύχιος καθαρισμός από τα απορρίμματα με αποτέλεσμα να μειώνεται η θαλάσσια χλωρίδα διαταράσσοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Πεθαίνουν πολλοί οργανισμοί καθώς εγκλωβίζονται στα απορρίμματα .

Αυξάνονται τα ξενικά είδη από την διατάραξη της θαλάσσιας ισορροπίας.

Όπου συναντήσετε το InfoKiosk της Dive in Action στη Σαντορίνη επισκεφθείτε το και ενημερωθείτε.