«Οι Φύλακες του Αιγαίου» στις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου Θήρας στα Σχολεία

 

Οι “Φύλακες του Αιγαίου” το ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού,  προβλήθηκε στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων,  την Τρίτη 25 Μαΐου από τον Δήμο Θήρας,  στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται εικόνες από τους βυθούς και τις θάλασσες των Κυκλάδων και αποτελεί την πιο πρόσφατη κι ολοκληρωμένη αναφορά στα θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν εξαιτίας της υπεραλίευσης και των επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου.

Στην διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν παρά πολλά τμήματα των Σχολείων του Δήμου Θήρας, όπου παρακολούθησαν την εισαγωγική ενημέρωση, και την προβολή του ντοκιμαντέρ, ενώ οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν την ικανοποίηση τόσο των μαθητών όσο και την δική τους για την πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας.

Πρόκειται για την πενταετή οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου. Πραγματεύεται με εμπεριστατωμένη έρευνα, τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη Μεγάλη αλιεία, παρουσιάζοντας εκτενώς την άποψη των Ελλήνων ψαράδων που συμφωνούν σε συγκεκριμένες λύσεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, δίνοντας την ευκαιρία διατήρησης του θαλάσσιου ισοζυγίου για την βιωσιμότητα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας τόσο του Αιγαίου όσο και της Μεσογείου. Με στοιχεία που κλονίζουν τον απλό θεατή, ξεδιπλώνουν το μεγάλο αυτό ζήτημα, αναδεικνύοντας το σε θέμα άμεσης επίλυσης για την διασφάλιση της αειφορίας των θαλασσών.

Την προβολή του ντοκιμαντέρ προλόγισαν η Αντιδήμαρχος κα Σ. Κίτσου, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ κ. Όμηρος Ευαγγελινός και ο πρόεδρος του Συλλόγου “Θηραϊκή Θάλασσα” που ενεργοποιείται για τη δημιουργία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης , Βαγγέλης Παράβας.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία της Αντιδημάρχου Θήρας Σοφίας Κίτσου και του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γιώργο Στεφανάκη, της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Εκπαιδευτικών των σχολείων.
Σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς περιβαλλοντικών δράσεων, που προγραμματίζει ο Δήμος Θήρας με την συνεργασία των συγκεκριμένων Αντιδημάρχων και άλλων Φορέων, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση των μαθητών στα περιβαλλοντικά προβλήματα των θαλασσών μας.