Οι φρυκτωρίες της Σίφνου ενώνουν τις Κυκλάδες την Κυριακή 4 Ιουνίου. Πως θα συμμετέχει η Σαντορίνη

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου  στις 7 το απόγευμα, οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία της Σίφνου θα ενωθούν νοερά για 20η φορά μέσω της αναβίωσης του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα,  τις φρυκτωρίες.

Εκατοντάδες εθελοντές, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας στη Σίφνο, θα μετακινηθούν με οχήματα, βάρκες αλλά κυρίως με τα πόδια για να φτάσουν σε όσα περισσότερα από τα 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού μπορούν για να στείλουν μήνυμα συναδέλφωσης σε όλες τις Κυκλάδες.

Αναμένεται να συμμετέχουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων

Φέτος, αναμένεται να ανταποκριθούν από τους δικούς τους πύργους ή άλλα ιστορικά μνημεία και η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος και η Φολέγανδρος, ενώ μέχρι εκείνη τη μέρα το δίκτυο μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο.

Η δράση που πραγματοποιείται με την οργανωτική ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) και την υποστήριξη του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, θα μεταδοθεί από τα ΜΜΕ και θα υπάρχει και διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση , μέσω των εθελοντών που θα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το κλίμα, την εικόνα και την καλή τους διάθεση από κάθε σημείο του νησιού και από όλα τα άλλα νησιά που θα συμμετέχουν στη δράση.

Για όσους βρίσκονται στη Σίφνο η καθιερωμένη συνάντηση των εθελοντών, θα γίνει στην Απολλωνία, στο προαύλιο του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου Σίφνου «Νικόλαος Προμπονάς», για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια αυτής της διοργάνωσης με το ελληνικό συγκρότημα «Ξέφραγο Αμπέλι» και τον DJ Μιχάλη Χαϊτίδη σε ένα πάρτι στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι.

Που θα γίνει στην Σαντορίνη

Η Σαντορίνη θα στείλει και το δικό της μήνυμα στην 20η αναβίωση των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών της Σίφνου μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Εστία Πύργου Καλλίστης. 

Tην  Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023, στις 7 το απόγευμα, οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία της Σαντορίνης θα ενωθούν νοερά αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού στέλνοντας μήνυμα συναδέλφωσης όλων των Κυκλάδων. Η συμμετοχή της Εστίας στις φρυκτωρίες Σίφνου τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας.

 

  • Eστία Πύργου – Καστέλι Πύργου

 

  • Ναυτικό Μουσείο Θήρας- Κάστρο Οίας,

 

  • Πολιτιστικός σύλλογος του Ακρωτηρίου,- Καστέλι Ακρωτηρίου

 

  • Πολιτιστικός σύλλογος του Εμπορείου- Καστέλι Εμπορείου

 

  • Κοινότητα του Ημεροβιγλίου-  Σκάρο

 

Τι είναι οι Φρυκτωρίες της Σίφνου

«η αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών Σίφνου», μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που ξεκίνησε το 2003 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, 50 μέρες μετά το Πάσχα, την Κυριακή της Πεντηκοστής, κινητοποιώντας περισσότερους από 250 εθελοντές / κατοίκους του νησιού που μαζί με τα παιδιά τους, τους φίλους τους και μερικού τολμηρούς από τους επισκέπτες του τριημέρου, σκορπίζονται σε όλη τη Σίφνο, ακόμα και στα πιο δύσβατα σημεία για να συνδέσουν στις 7 το απόγευμα όλα τα αρχαιολογικά μνημεία μεταξύ τους, αναβιώνοντας έτσι την αρχαία συνήθεια.

Η εκδήλωση αυτή έχει λειτουργήσει καταλυτικά στη σχέση των κατοίκων με την Ιστορία και τα μνημεία του τόπου

Κατά την περίοδο της ακμής της Σίφνου στην αρχαιότητα (γύρω στον 6ο αι. π. Χ.) λόγω του πλούτου από τα κέρδη της εκμετάλλευσης των μεταλλείων τους (χρυσού, αργύρου, σιδήρου), οι Σιφνιοί άρχισαν να κατασκευάζουν ένα δίκτυο πύργων σε όλη την έκταση του νησιού. Αρχικά κοντά στα μεταλλεία και αργότερα και στο υπόλοιπο νησί, σε καλλιεργήσιμες περιοχές και σε στρατηγικές θέσεις (κορυφές υψωμάτων και πλαγιές). Οι οχυρωματικές και αμυντικές αυτές κατασκευές χρησίμευαν τόσο ως καταφύγια του αγροτικού πληθυσμού σε ξαφνικές πειρατικές επιδρομές όσο και ως παρατηρητήρια και φυλάκια που εξασφάλιζαν την επικοινωνία μέσα κι έξω από το νησί. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους αλλά και με τις αρχαίες ακροπόλεις του νησιού με σήματα κατόπτρων ή καπνού.

Σήμερα η αρχαιολογική υπηρεσία έχει καταγράψει 77 αρχαίους πύργους στη Σίφνο, περισσότερους δηλαδή από ένα πύργο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και είναι πιο δυσπρόσιτοι, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι. Από αυτούς που σώζονται σε αρκετά μεγάλο ύψος και είναι πιο ευπρόσιτοι, ξεχωρίζουν ο Άσπρος Πύργος στον Παντοκράτορα (6ου π. Χ. αι.), ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα (5ου π. Χ. αι.) και ο Πύργος στου Καδέ στο δρόμο για Βαθύ (4ου π. Χ. αι.).

Από το 2003, σχεδόν δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη χρήση τους, τοπικοί φορείς και δεκάδες εθελοντές αναβιώνουν το αρχαίο σύστημα επικοινωνίας των φρυκτωριών κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής”.

 

Με πληροφορίες από  sifnos-towers.gr