Οι ειδικοί διχάζονται για την πιθανή αιτία της μυστηριώδους ηπατίτιδας στα παιδιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανεξήγητη ασθένεια, από την οποία έχουν νοσήσει 460 παιδιά μέχρι στιγμής και έχει προκαλέσει 11 θανάτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου για 10 παιδιά στη Σκωτία με ασυνήθιστη, σοβαρή ηπατίτιδα.

Ενώ οι αρχές δημόσιας υγείας προσπαθούν να καταλάβουν τι προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων μυστηριώδους ηπατίτιδας μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες βρίσκουν ήδη πιθανές τρύπες στην κορυφαία θεωρία τους.

Περίπου 460 περιπτώσεις ανεξήγητης φλεγμονής του ήπατος έχουν εντοπιστεί σε παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω. Έντεκα παιδιά έχουν πεθάνει και ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Στη συνέχεια θα διαβάσετε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και εξηγούμε γιατί η κορυφαία θεωρία κάνει ορισμένους ειδικούς να ξύνουν το κεφάλι τους.

Πόσες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου για 10 παιδιά στη Σκωτία με ασυνήθιστη, σοβαρή ηπατίτιδα.

Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως είναι περίπου 460, συμπεριλαμβανομένων 176 στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 10 Μαΐου και έως 106 σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ από τις 11 Μαΐου . Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δει τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΕ, με 35 και 22 μολύνσεις αντίστοιχα.

Εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 181 κρούσματα, εκ των οποίων 109 εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ενημέρωση τύπου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στις 6 Μαΐου. Βραζιλία, Καναδάς, Κόστα Ρίκα, Ισραήλ, Ιαπωνία, Παναμάς, παλαιστινιακά εδάφη, Σερβία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.

Από αυτούς, υπήρξαν 11 θάνατοι, πέντε στην Ινδονησία, ένας στα παλαιστινιακά εδάφη και πέντε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δήλωση του ECDC την Τετάρτη.

Έντεκα παιδιά έχουν λάβει μεταμόσχευση ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γιατί αυτές οι περιπτώσεις μπερδεύουν τους γιατρούς;

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος . Συνήθως προκαλείται από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε τοξικές ουσίες και αυτοάνοσα νοσήματα, για παράδειγμα.

Το ασυνήθιστο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτό που δεν έχει βρεθεί: Κανένας από τους κοινούς ιούς που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D, E) δεν έχει ανιχνευθεί σε κανένα από τα παιδιά.

Ποια είναι η κύρια υπόθεση;

Ένας κοινός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα – και σε ορισμένες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδα – είναι ο κύριος ύποπτος.

Ο αδενοϊός έχει εντοπιστεί στο 72 τοις εκατό από τα 126 παιδιά που έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί για αυτόν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τόσο υψηλούς αριθμούς, «είναι πολύ δύσκολο να το αγνοήσουμε αυτό», επεσήμανε ο Will Irving, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Η επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Philippa Easterbrook την Τρίτη επιβεβαίωσε επίσης τη θεωρία: «Προς το παρόν οι κύριες υποθέσεις παραμένουν εκείνες που αφορούν τον αδενοϊό», είπε.

Υπάρχει μια σειρά πιθανών υποθέσεων που αφορούν τον ιό, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου . Αυτές περιλαμβάνουν μια ανώμαλη αντίδραση σε μια λοίμωξη από αδενοϊό λόγω έλλειψης έκθεσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή ένα εξαιρετικά μεγάλο κύμα λοιμώξεων που προκαλούν σπάνια συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά.

Οι μολύνσεις από αδενοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου, δείχνει η έκθεση UKHSA.

Ο οργανισμός εξετάζει επίσης μια δυνητικά μη φυσιολογική απόκριση στον αδενοϊό μετά από κορωνοϊό ή άλλη ιογενή λοίμωξη, καθώς και την πιθανότητα αυτή να είναι μια νέα παραλλαγή του αδενοϊού.

Συμφωνούν όλοι με αυτή τη θεωρία;

Όχι. Ορισμένοι ειδικοί έχουν επισημάνει  σημεία που διαφωνούνε με αυτή την υπόθεση.

Ο Φαρίντ Τζαλάλι, γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος ενηλίκων με έδρα την Καλιφόρνια, επεσήμανε ότι ο αδενοϊός τύπου 41, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως ο πιο συχνά εντοπισμένος ιός μεταξύ των παιδιών, συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα και όχι ηπατίτιδα. Άλλοι τύποι αδενοϊών μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, αλλά συνήθως μόνο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε αντίθεση με τα υγιή παιδιά.

Επιπλέον, «ένα βασικό διαγνωστικό κριτήριο» της αδενοϊικής ηπατίτιδας είναι «να δούμε τον ιό στη βιοψία ήπατος», είπε στο POLITICO. Αυτό δεν συνέβη σε κανένα από τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε ανάλυση του ηπατικού ιστού τους σύμφωνα με τις αναφορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι στιγμής, είπε ο Τζαλάλι.

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε η ιολόγος Isabella Eckerle, του Κέντρου της Γενεύης για τις αναδυόμενες ιογενείς ασθένειες .

«Κανονικά οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα βρίσκονται μαζικά στο αίμα», έγραψε στο Twitter. Αλλά το UKHSA αναφέρει ότι τα φορτία ιών ήταν πολύ χαμηλά, πρόσθεσε.

Με χαμηλά επίπεδα ιού που ανιχνεύονται σε δείγματα αίματος, το UKHSA δεν μπόρεσε επίσης να πραγματοποιήσει μια πλήρη αλληλουχία γονιδιώματος για να ανακαλύψει εάν πρόκειται για μια νέα παραλλαγή.

Η Erika Duffell, κύρια εμπειρογνώμονας στην ηπατίτιδα στο ECDC και η τεχνική ηγεσία για το ξέσπασμα, είπε ότι, ενώ η λοίμωξη από αδενοϊό εξακολουθεί να είναι η κύρια υπόθεση, σε καμία περίπτωση δεν διευθετήθηκε.

«Ελπίζαμε ότι θα το είχαμε λύσει μέχρι τώρα», είπε ο ειδικός του ECDC.

Επισήμανε την ανίχνευση του αδενοϊού τύπου 41 σε περιπτώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Πολλά παιδιά παρουσίασαν επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με αυτόν τον τύπο. Η έλλειψη του ιού σε δείγματα ιστών ήταν αινιγματική, αλλά από την άλλη πλευρά, οι λοιμώξεις από αδενοϊό συνήθως δεν αρρωσταίνουν τόσο πολύ τα παιδιά με κανονικό ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως δεν είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να αναμένεται, εξήγησε ο Duffel.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάλυση αποκάλυψε επίσης την παρουσία ενός αδενοϊού, ο οποίος μπορεί να πολλαπλασιαστεί μόνο με τη βοήθεια ενός άλλου ιού, συνηθέστερα ενός αδενοϊού. Συνδυάζοντας τα κομμάτια, θα μπορούσε να είναι η περίπτωση ότι ο συνδυασμός ιών προκαλεί τα ασυνήθιστα σοβαρά συμπτώματα. Αλλά, προειδοποίησε ο Duffel, αυτή ήταν μια θεωρία μεταξύ άλλων.

Ο αδενοϊός «θα μπορούσε να είναι μια red herring », προειδοποίησε ο ειδικός στην ηπατίτιδα.

Μπορεί να είναι κορωνοϊός;

Ο ιολόγος Ίρβινγκ υπογράμμισε ότι, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμη την αληθινή αιτία της πάθησης, πιστεύει ότι είναι «περισσότερο από σύμπτωση που βλέπουμε αυτό το ασυνήθιστο γεγονός δύο χρόνια μετά την πανδημία».

«Αν ήμουν άνθρωπος του στοιχήματος, θα έλεγα ότι νομίζω ότι δύο πράγματα συνδέονται πιθανώς, αλλά με ποιον τρόπο η πανδημία έχει καταστήσει αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε σοβαρή ηπατίτιδα, αυτό είναι και πάλι άγνωστο», είπε.

Το UKHSA συνεχίζει τη διερεύνηση του «δυνητικού ρόλου» του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας παραλλαγής, ενός συνδρόμου μετά τη μόλυνση που περιλαμβάνει ένα περιορισμένο αποτέλεσμα Omicron και της συν-λοίμωξης με αδενοϊό.

Στον ΠΟΥ, ο Easterbrook είπε ότι το COVID-19 ως συν-λοίμωξη ή λοίμωξη στο παρελθόν εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντική εκτίμηση».

Πότε θα μάθουμε περισσότερα;

Οι υγειονομικές αρχές πραγματοποιούν πολλές δοκιμές για να περιορίσουν την υπόθεσή τους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δεδομένων ελέγχου περιστατικών για να διαπιστώσουν εάν είναι φυσιολογικό να βρεθούν υψηλά επίπεδα αδενοϊού στα παιδιά αυτή τη στιγμή.

«Αυτό που δεν ξέρουμε… είναι αν παίρνατε 100 παιδιά που δεν έχουν σοβαρή ηπατίτιδα σήμερα και κάνατε τεστ, σε πόσα θα βρείτε αυτόν τον ιό;» είπε ο Ίρβινγκ. “Δεν υπάρχουν δεδομένα ελέγχου αυτής της υπόθεσης  αυτή τη στιγμή.”

Αυτά τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσγειωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Easterbrook στον ΠΟΥ. Στη συνέχεια, θα επιτρέψει στις αρχές να συγκρίνουν το ανιχνεύσιμο ποσοστό αδενοϊού σε παιδιά με ηπατική νόσο με τα ποσοστά άλλων νοσηλευόμενων παιδιών.

Αυτό θα βοηθήσει να αποκρυπτογραφηθεί εάν οι λοιμώξεις από αδενοϊό ήταν τυχαίες ή αιτιολογικές, είπε.

Επιπλέον, λείπουν περαιτέρω στοιχεία από δημόσιες αναφορές σχετικά με το εάν αυτά τα παιδιά είχαν στο παρελθόν λοίμωξη από COVID.

Τι κάνουν οι γιατροί για τη θεραπεία των μολυσμένων παιδιών;

Ένα πράγμα που θέλουν να μάθουν οι κλινικοί γιατροί είναι πώς να αντιμετωπίζουν καλύτερα αυτούς τους ασθενείς.

Η ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, υποστήριξε ο Eckerle, καθώς η κατάσταση αυτών των παιδιών μπορεί να μειωθεί πολύ γρήγορα. Επισήμανε ότι οι αντιικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο εάν ο ιός πολλαπλασιάζεται στο σώμα, ενώ οι θεραπείες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα στεροειδή, θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από προηγούμενη (άγνωστη) λοίμωξη.

Στο μεταξύ, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Αν και οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, το UKHSA είπε ότι το πιο κοινό σύμπτωμα των παιδιών ήταν ένα κιτρίνισμα του δέρματος, που ονομάζεται ίκτερος, ακολουθούμενο από έμετο.

Τα παιδιά είχαν επίσης άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος και ωχρά κόπρανα.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή μπορεί να είναι μια ανησυχητική στιγμή για τους γονείς μικρών παιδιών», δήλωσε η Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στον οργανισμό. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η πιθανότητα ένα παιδί να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι «εξαιρετικά χαμηλή».

Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας, ιδιαίτερα τον ίκτερο, είπε, και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους εάν ανησυχούν. Συμβουλεύει καλά μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών.

Πηγή: politico