Ο ιός οι μεταλλάξεις και η εικόνα του μεταλλαγμένου ιού στη Χώρα μας

Καθημερινά ακούμε όλοι για τις μεταλλάξεις του ιού που κάνουν την εμφάνιση τους σε πολλές χώρες στον κόσμο.

Οι μεταλλάξεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία σύμφωνα με τους επιστήμονες και θεωρούνται αναμενόμενες καθώς προσαρμόζεται ο ιός στον άνθρωπο, ωστόσο για κάποιους είναι περισσότερο μολυσματικές και περισσότερο θανατηφόρες. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν ακόμη τα προηγόυμενα συμπεράσματα ωστόσο επισημαίνουν με τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουν, ότι ο ιός ίσως είναι πιο μεταδοτικός.

Ο μεταλλαγμένος ιός έχει κάνει την εμφάνιση του σε όλες σχεδόν τις χώρες. Ήδη ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν  πληγεί σοβαρά.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως οι επισκέπτες από χώρες που έχουν εμφανίσει μεταλλάξεις του κορονοϊού θα υπόκεινται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα από μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα.

Όπως είναι φυσικό στις χώρες όπου εμφανίζονται οι μεταλλάξεις συνοδεύονται από νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και εκτός από τον περιορισμό των κοινωνικών δραστηριοτήτων έχουν σαν αποτέλεσμα και μεγαλύτερη ύφεση για τις οικονομίες καθώς σταματούν οι δραστηριότητες.

Την εικόνα της διασποράς του μεταλλαγμένου ιού στη Χώρα μας έδωσε κατά την χθεσινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου καθώς ήδη μετράμε κρούσματα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος.

Στη χώρα μας έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 65 τέτοια στελέχη του μεταλλαγμένου στελέχους σε όλη την επικράτεια, αναφέροντας ότι είναι αναμενόμενο να αυξηθεί το ποσοστό διασποράς του στελέχους στην κοινότητα . Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία σχετικά με την διασπορά του στην Χώρα.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι το πιο ασφαλές είναι να θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παντού, είναι ανάμεσα μας. Και έτσι, χωρίς να τρομοκρατούμαστε, θα πρέπει να είμαστε όλοι διπλά προσεκτικοί και να θεωρούμε ότι ο διπλανός μας ενδέχεται να είναι φορέας μεταλλαγμένου στελέχους. Τονίζοντας ότι η σχετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείτε σε πολλές περιοχές της χώρας εντοπίζεται στις μεγάλες ηλικίες.

Όσοι έκαναν ήδη το εμβόλιο πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν καθώς δεν είναι άτρωτοι σημείωσε. Πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια βδομάδα μετά την δεύτερη δόση για να αποκτήσουν ικανή προστασία, αλλά είναι ταυτόχρονα απαραίτητο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων ώστε να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα.

Η τήρηση των περιοριστικών μέτρων η χρήση της μάσκας οι κοινωνικές αποστάσεις πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται .