Νόσος των Λεγεωνάριων . Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των χώρων μαζικής φιλοξενίας (VIDEO)

Η Λεγιονέλλα γνωστή και ως “Η Νόσος των Λεγεωναρίων”, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού και έχει κάνει την εμφάνιση της στον Κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια. Αρκετές οι χώρες που εμφανίζουν συρροή κρουσμάτων με την Ελλάδα προς το παρόν να βρίσκεται εκτός λίστας.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε κρούσματα καθώς αποτελεί έναν από τους υπαρκτούς κινδύνους για την δημόσια υγεία που χρήζει ενημέρωσης και τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφαλείας.

Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 5% έως 30% και εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία. Παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των χώρων μαζικής φιλοξενίας όπως τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα νοσοκομεία και τα γυμναστήρια.

Ο τρόπος μετάδοσης της είναι συγκεκριμένος, μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολύματα/αεροζόλ) που περιέχουν τα βακτήρια Legionella. Τα βακτήρια αυτά ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες, στάσιμο νερό σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20°C έως 50°C. Αερολύματα που περιέχουν Legionella μπορεί να δημιουργηθούν, κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από ορισμένα κλιματιστικά συστήματα, για αυτό και η ενημέρωση των επαγγελματιών για τους τρόπους πρόληψης είναι απαραίτητη όπως απαραίτητη είναι και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

Είναι ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στα περισσότερα συστήματα νερού και αναπτύσσεται εύκολα σε όλα τα συστήματα ύδρευσης ή δικτύων παροχής θερμού και κρύου νερού δήλωσε στο Santorini Magazine,  η Ελισάβετ Μουρατίδου,  επιδημιολόγος του Τμήματος Λοιμώξεων του Αναπνευστικού του ΕΟΔΥ. Η εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ βρέθηκε στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολυτελούς Τουρισμού όπου μίλησε για την νόσο και ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες χώρων μαζικής φιλοξενίας για τους τρόπους πρόληψης και τους κανόνες που  πρέπει να ακολουθούνται.

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η χώρα μας επιδημιολογικά εμφανίζει λίγα κρούσματα τα οποία σε συνεργασία με τον ECDC ελέγχονται και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

 

 

 

Οι περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν οι δημοφιλής περιοχές όπως η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και το Νότιο Αιγαίο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους πρόληψης και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες χώρων μαζικής φιλοξενίας μπορείτε να διαβάσετε  ΕΔΩ