Νίκος Ζώρζος: Δόμηση-“Δεν εφαρμόζεται το ΠΔ144/2012 στη Σαντορίνη”-Τι θα γίνει με την υποστελέχωση

Νίκος Ζώρζος: “Αν εφαρμοζόταν το ΠΔ 144/2012 η Σαντορίνη θα ήταν αλλιώς

Το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Θήρας σταμάτησε εγγράφως τις εργασίες σε τρεις άδειες που είχαν εκδοθεί και αφορούσαν την περιοχή των Φηρών και συγκεκριμένα το σχέδιο πόλης.

«Δεν μπορούν να εκδίδονται άδειες χωρίς να έχει γίνει πράξη εφαρμογής χωρίς να υπάρχει εισφορά σε γη και χρήμα. Υπάρχει ισοζύγιο γης και η έκδοση των αδειών μπορεί να οδηγήσει στο να μην μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης», δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, κατά την συνέντευξη τύπου σε ερώτηση για το τι σκοπεύουν να κάνουν με την δόμηση στο νησί που χτίζεται από το Βορά μέχρι τον Νότο σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

 

Πρέπει η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της

Αναφορικά με την δόμηση στο υπόλοιπο νησί δήλωσε πως «πρέπει και η αστυνομία να κάνει την δουλειά της» ενώ ανέφερε πως υπάρχει μόνο ένας δημοτικός αστυνομικός ο οποίος έχει και την δυνατότητα να αρνηθεί να κάνει ελέγχους καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο στις αυτοψίες.

Το κράτος να μην κλείνει το μάτι σε εκείνους που αυθαιρετούν

«Η πολεοδομία να μην εκδίδει άδειες που στη συνέχεια αναγκάζεται να τις ανακαλεί» επεσήμανε παρότι είναι πολιτικός προϊστάμενος της. Το κράτος να μην κλείνει το μάτι σε εκείνους που πρέπει να κάνουν αυθαιρεσία με τους νόμους για τακτοποίηση των αυθαιρεσιών.
Οι αυθαιρεσίες στη δόμηση συσχετίζονται με όλα τα προβλήματα την αποκομιδή των απορριμμάτων την κυκλοφορία των οχημάτων και όλα τα ζητήματα που αφορούν το νησί, αυτό που ονομάζουμε κορεσμό και ας μην αρέσει σε κάποιους δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή στην εκτός σχεδίου δόμηση και αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχουν σε εξέλιξη οικοδομές χωρίς να γνωρίζουμε πότε εκδόθηκαν οι άδειες. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλη αυτή την έκταση. Αυτά τα ζητήματα τα έθεσα στις συναντήσεις που είχα και πρέπει να βοηθήσει το κράτος, αν θέλει να βοηθήσει.

Στρατηγικές επενδύσεις

Σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις είναι οξύμωρο ανέφερε ο Νίκος Ζώρζος να είναι σε εξέλιξη το ειδικό πολεοδομικό και ταυτόχρονα να εκδίδονται άδειες για στρατηγικές επενδύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα για τον επενδυτή.
Σε ερώτηση αν προτίθεται ο δήμος να κλείσει το γραφείο της πολεοδομίας δήλωσε πως δεν έχει δικαίωμα να το κάνει δεν είναι νόμιμο και αυτό που μπορεί να γίνει είναι να κλείνει κάποιες μέρες για να εξετάζονται οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες δόμησης επισημαίνοντας ότι χρειάζεται και το πολεοδομικό γραφείο Θήρας στελέχωση.

Δεν εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα 144/2012

Βρίσκουν τρόπους να μην εφαρμόζεται το ΠΔ144/2012 και αυτό μπορείτε να το λάβετε και ως καταγγελία ανέφερε.

«Αν εφαρμοζόταν το Προεδρικό διάταγμα θα ήταν αλλιώς η Σαντορίνη».Εκδίδονται άδειες που δεν εκδόθηκαν σωστά για αυτό και ανακαλούνται όταν υπάρχει καταγγελία επεσήμανε.

Υπάρχει και η διγλωσσία σε αυτόν τον τόπο στο παρελθόν είχαν απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς για να συνυπογράψουμε να μπει στοπ στην δόμηση και δεν υπέγραψαν. Τώρα αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν τα έχω με τον κόσμο ο καθένας πάει να αυξήσει το κέρδος του αλλά δεν το αυξάνει τελικά. Δεν θα έχει το κέρδος που προσμένει και ίσως χάσει στο τέλος και θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να το πω χωρίς να με νοιάζει το πολιτικό κόστος δήλωσε.

Το θέμα της στελέχωσης θα πρέπει να το δει το κράτος εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προκηρύξεις. Αναφορικά με τον έλεγχο δεν είναι μόνο θέμα υποστελέχωσης αλλά και τις δικής μας λογικής καθώς αυτή η λογική δυναμιτίζει το μέλλον του τόπου . Όταν παρακμάσει ένας τόπος τότε θα χάσουν όλοι. Αυτό που βλέπω να έρχεται είναι ότι μικρότερες μονάδες θα κλείσουν θα επιβιώσουν ίσως οι μεγαλύτερες.

“Εμείς ζητούμε την στελέχωση των υπηρεσιών και της αστυνομίας”

Κάποτε έστειλα ένα δελτίο τύπου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και τα  διεθνή μέσα αρχίσανε να γράφουνε για την Σαντορίνη με αποτέλεσμα να το δει η Πολιτεία έρθει και να φτάσει και στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Χρηματοδοτήθηκε μελέτη η οποία κατέδειξε το που πάει η Σαντορίνη την έχουν στα χέρια τους, επομένως δεν έχει δικαιολογία κανένα υπουργείο να πει ότι δεν ξέρει που πάει το νησί. Να μην με οδηγήσουν στον Ακτιβισμό δήλωσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια αντίδραση.