Νέοι κανόνες για ελεύθερα και πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ στην ΕΕ

Η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας προϋποθέτει ελευθερία, διαφάνεια και προστασία από κακόβουλους κύκλους συμφερόντων

Με αυτά κατά νου, η επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαμόρφωσε σχετικό νομοσχέδιο που ενισχύει τις απαγορεύσεις απέναντι σε κάθε απόπειρα πίεσης στα μέσα ενημέρωσης, με στόχο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την πολυφωνία και την ανεξαρτησία από κυβερνητικά, πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει όλες τις μορφές παρέμβασης, όπως τον εξαναγκασμό δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν τις πηγές τους και την παρακολούθηση συσκευών τους.

Η επιτροπή προτείνει ακόμα να τεθεί ανώτατο όριο στην κρατική διαφήμιση και τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν πληροφορίες για τα κονδύλια που λαμβάνουν αλλά και για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης μέσω μακροπρόθεσμων προϋπολογισμών, ώστε να αποτρέπεται η πολιτική παρέμβαση, λένε οι ευρωβουλευτές, που τροποποίησαν και τους κανόνες για τα συστήματα μέτρησης της ακροαματικότητας, προκειμένου αυτά να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ακρίβεια και διαφάνεια.

«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απειλείται σοβαρά σε αρκετές χώρες της ΕΕ – γι’ αυτό ο νέος νόμος πρέπει να είναι ισχυρός και να μην αποδειχθεί απλώς λόγια», σχολίασε η εισηγήτρια Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία) μετά την ψηφοφορία. Το εγκεκριμένο κείμενο πρέπει να επικυρωθεί από την ολομέλεια κατά τη σύνοδο της 2ας-5ης Οκτωβρίου, πριν οι ευρωβουλευτές ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο για την τελική μορφή του νόμου.