Νέα μέτρα από σήμερα μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου

 

Με στόχο τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και την επιστροφή σε μια κανονικότητα αλλά και με στόχο την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εξήγγειλε  τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση  ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας κατά την χθεσινή ενημέρωση .

Συγκεκριμένα από σήμερα Κυριακή 3 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί της και μέχρι την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Τι αλλάζει

 

  • Σταματά η “παράδοση εκτός” (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

 

  • Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

 

  • Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

 

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας.

Πως θα  γίνονται οι μετακινήσεις από σήμερα και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

 

Οι μετακινήσεις γίνονται όπως και πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων με την αποστολή SMS και με την χρήση βεβαίωσης εργασίας για την μετακίνηση προς την εργασία ή την χρήση της χειρόγραφης βεβαίωσης.

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί.

 

Επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και βόλτα με το κατοικίδιο.

  • Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας στέλνοντας SMS με κωδικό 1.

 

  • Για βόλτα με το κατοικίδιο κοντά στην οικία τους, στέλνοντας SMS με κωδικό 6.

 

  • Για μετακίνηση για την εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο – βεβαίωση του εργοδότη.

 

Ποια είναι τα SMS χρησιμοποιούμε

 

Για τις μετακινήσεις στέλνουμε SMS στο 13033

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 .

 

1 – Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4– Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

5– Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. -Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.