Νάξος-Λαγκούνα: Η Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει τα αυτονόητα και ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για τις επενδύσεις στην Αλυκή Νάξου

Επιστολή προς κάθε αρμόδιο εμπλεκόμενο φορέα για την Αλυκή Νάξου (Λαγκούνα) απέστειλε η Ορνιθολογική Εταιρεία και ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής Μαρτίνος Γκαίτλιχ.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία έχοντας λάβει υπ’ όψιν της τα επανειλημμένα δημοσιεύματα στις ενημερωτικές σελίδες του νησιού που κάνουν λόγο για ανακοινώσεις επενδυτικών έργων στην περιοχή της Αλυκής, ζητά να μάθει από κάθε φορέα -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του- για τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή, καθώς και για τις σχετικές ενέργειές στις οποίες έχουν προβεί δεδομένου πως η περιοχή προστατεύεται από το 2004 με νόμο και αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Μάλιστα η Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρεται στο προφανές που ορίζεται στο ΦΕΚ για την περιοχή πως «η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι, εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.»

 

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Από δημοσιεύματα και επανειλημμένες αναρτήσεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες πληροφορηθήκαμε ότι στην περιοχή της Αλυκής Νάξου σχεδιάζονται τουριστικά και αναπτυξιακά έργα που περιλαμβάνουν μεγάλης κλίμακας οικοδομικές και οδικές κατασκευές.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτά τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκείνο που γνωρίζουμε όμως, είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απαντώνται πολλά είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ορισμένα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, όπως ερωδιοί, κύκνοι κ.α. και ακριβώς λόγω αυτής της σημασίας της Αλυκής για τα πουλιά, η περιοχή έχει κηρυχθεί από το 2004 ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 652-4/5/2004).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ της κήρυξης του συγκεκριμένου Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή αυτή απαγορεύεται η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυτική βλάστηση, η καταστροφή των υγροτοπικών εκτάσεων, καθώς και η ένταξη σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ ορίζεται ότι «η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι, εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.»

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή, καθώς και για τις σχετικές ενέργειές σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω επικοινωνία ή συνεργασία

Εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας,
Με εκτίμηση,
Μαρτίνος Γκαίτλιχ
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Πολιτικής

 

Πηγή:cycladesopen.gr