Να εξαιρεθεί η ΠΝΑ από την μείωση των περιφερειακών συμβούλων ζητά ο Περιφερειάρχης

Την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την μείωση των περιφερειακών συμβούλων, ζητά ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος από τον Υπουργό Εσωτερικών με επιστολή του.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ζητά την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την προβλεπόμενη στο  νομοσχέδιο που κατατέθηκε  στη Βουλήγια για το νέο εκλογικό σύστημα και προβλέπει την μείωση του αριθμού των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης, τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, καθώς και της ενίσχυσης της εκλογικής εκπροσώπησης τους με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις τοπικές κοινότητες και εν προκειμένω από τα νησιά.

Βάσει αυτού, ζητά να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή η γεωγραφική της ασυνέχεια, η διπλή περιφερειακότητα και δεδομένου ότι αποτελεί την μεγαλύτερη πολυνησιακή περιφέρεια στην χώρα, με 34 νησιωτικούς δήμους και 48 κατοικημένα νησιά, επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο ανώτερο όργανο της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, η προαγωγή της ενδοπεριφερειακής συνοχής και το χτίσιμο της περιφερειακής συνείδησης, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών της Περιφέρειας, μέσω της εκπροσώπησης τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την προώθηση ενός διοικητικού σχήματος, που καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό γεωγραφικό χώρο. Ως εκ τούτου, ζητά την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο μείωση του αριθμού των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη ΝΑ στον Υπουργό Εσωτερικών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ