Ν. Νομικός: Δεν είναι η Σαντορίνη ακριβός προορισμός οι άλλοι προορισμοί έγιναν πολύ φθηνοί.

Santorini Magazine
Santorini Magazine
Ν. Νομικός: Δεν είναι η Σαντορίνη ακριβός προορισμός οι άλλοι προορισμοί έγιναν πολύ φθηνοί.
Loading
/

Η Σαντορίνη είναι και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός παγκόσμιος προορισμός λόγω του  γεωλογικού τοπίου που έχει δηλώνει στο Santorini Magazine ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγεματικού Συλλόγου Θήρας Νικόλαος Νομικός. Συζητήσαμε μαζί του για την τουριστική κίνηση στην αγορά αλλά και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Σαντορίνη είναι ακριβός προορισμός και αυτός είναι ο λόγος  που φέτος διαπιστώνεται μια μείωση στις αφίξεις.Δεν είναι η Σαντορίνη ακριβός προορισμός οι άλλοι προορισμοί έγιναν πολύ φθηνοί αναφέρει ο Ν. Νομικός ( ακούστε το Podcast με την συνέντευξη)

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς Παγκοσμίως αναφέρει, μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που μετατράπηκε σε οικονομική οι παραδοσιακοί επισκέπτες της Σαντορίνης όπως είναι οι Γερμανοί οι Γάλλοι κ.α. επέλεξαν άλλους προορισμούς για να κάνουν τις διακοπές τους. Όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε,  αναφέρει.

X. K.: Πιστεύετε ότι η Σαντορίνη είναι ακριβός προορισμός και για αυτό επιλέξανε οι επισκέπτες άλλους προορισμούς όπως η Τουρκία;

N.Νομικός: H Σαντορίνη δεν είναι ακριβός προορισμός άλλοι προορισμοί έγιναν πολύ φθηνοί. Το νόμισμα της Τουρκίας έχει πέσει πολύ από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι λόγω της οικονομικής κρίσης επιλέξανε πιο φθηνές διακοπές σε άλλους προορισμούς. Επιλέγουν έναν φθηνότερο πακέτο να κάνουν διακοπές.

Χ.Κ.: Δηλαδή οι τιμές είναι σε φυσιολογικά επίπεδα; Τα δημοσιεύματα λένε πως η Σαντορίνη δεν απευθείνεται στους “μεσαίους” εισοδηματικά ταξιδιώτες και η ακρίβεια είναι ο λόγος που δεν έρχονται τι απαντάτε;

Ν. Νομικός: Για την προσεχή τουριστική περίοδο έχουμε με 24 € αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Σαντορίνη τα καταλύματα στο νησί είναι αυτή τη στιγμή ξεκινούν από 35€ άρα δεν χάσαμε πελάτες γιατί γίναμε ακριβός προορισμός. Δεν θεωρώ ότι είμαστε ακριβός προορισμός με βάση την κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη είμαστε πολύ οικονομικοί.

Χ.Κ: Tι ποσοστά μείωσης παρουσιάζει το νησί με βάση τα στοιχεία σας.

Ν. Νομικός: Δεν έχουμε μείωση επισκεπτών έχουμε μείωση των διανυκτερεύσεων . Μετά την πανδημία και το 2022 είχαμε ένα μέσο όρο 5 διανυκτερεύσεις τώρα αυτό έχει γίνει 3 διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 25% μείωση των διανυκτερεύσεων.

Χ. Κ.: Αν κάποιος όπως εμείς μένει στο νησί διαπιστώνει ότι έχουμε πολύ κόσμο στα Φηρά και στην Οία οι δρόμοι είναι γεμάτοι..

Ν.Νομικός: Τα Φηρά και η Οία έχει την κρουαζιέρα αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι επισκέπτες μένουν στο νησί. Ευτυχώς που έχουμε τα κρουαζιερόπλοια και κάπως εξισορρόπησαν τουλάχιστον τις εμπορικές δραστηριότητες στα Φηρά και την Οία. Αν δεν υπήρχε η κρουαζιέρα θα κλείνανε τα μισά μαγαζιά.

Χ.Κ.: Ωστόσο σ αυτές τις περιοχές με την κρουαζιέρα και τα ημερόπλοια από την Κρήτη έχουμε πολύ μεγάλο συνωστισμό.

Ν. Νομικός: Δεν υπάρχει συνωστισμός γιατί έχουμε λιγότερο κόσμο. Στο οδικό δίκτυο υπάρχει και πρέπει να το διαχειριστούμε.

Χ.Κ.: Δεν ισχύει αυτό που λέτε κ. Νομικέ έχουμε πολύ κόσμο.

Ν.Νομικός: Εξω από το απαρχαιωμένο τελεφερίκ έχουμε συνωστισμό συμφωνώ στα σημεία του λιμανιού επίσης, αλλά στην αγορά κινούνται άνετα ειδικά τις πρωϊνές ώρες.

Χ.Κ.: Σε προηγούμενο ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι η εστίαση στο κέντρο των Φηρών δεν λειτουργεί και αναφέρομαι στα εστιατόρια. Σε αντίθεση με το πρόχειρο φαγητό που συνήθως είναι γεμάτα και σχηματίζουν ουρές.

Ν.Νομικός : Ναι η εικόνα παραμένει ίδια γιατί έχει μειωθεί η κατανάλωση. Οι επισκέπτες που έρχονται στο νησί δεν μπορούν να καταναλώσουν πάρα πολλά χρήματα, Μπορεί να έχουμε τους ίδιους επισκέπτες αλλά ξοδεύουν πολύ λιγότερο. Μετά την πανδημία αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Εχουμε έναν ακριβό προορισμό με ακριβό κόστος λειτουργίας δεν μπορούμε να δώσουμε τζάμπα τα προϊόντα μας. Παραμένουμε σαν προορισμός φαινομενικά ακριβός. Παρ’ ότι τα λειτουργικά κόστη είναι πάρα πολύ ακριβά οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα κάτω του 2019 και των εστιατορίων και των διανυκτερεύσεων και των αεροπορικών.Αρα ο προορισμός δεν είναι ακριβός οι επισκέπτες δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν.

Χ.Κ. Τι προβλέπετe για την φετινή χρονιά και την επόμενη με βάση τα στοιχεία;

Ν.Νομικός:H αγορά θα αυτορυθμιστεί όπως έγινε σήμερα δεν θεωρώ ότι θα έχουμε άνοδο. Κάνουμε κάποιες στοχευμένες ενέργειες  φορείς και  Δήμος να ανοίξουμε νέες αγορές. Πριν λίγες μέρες ήρθε στο νησί αντιπροσωπεία με αξιωματούχους της Κορέας , το μισό υπουργικό συμβούλιο. Χθες συναντήθηκα με τον Πρόξενο  της Ινδίας στην Ελλάδα και θέλουν να ανοίξουν τον προορισμό που λέγεται Σαντορίνη. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε αντιπροσωπεία Κινέζων επισκεπτών με στόχο να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο κυρίως τους χειμερινούς μήνες καθώς λόγω της πανδημίας αυτοί οι επισκέπτες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.