Μια διαδραστική εφαρμογή επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας για την Σαντορίνη

Μια καινοτόμα διαδραστική εφαρμογή επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας προστίθεται στην πολιτισμική  και τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης.

 

Η επιστημονική γνώση , συνδυάστηκε με την τεχνολογία , με στόχο να αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο για την ανάδειξη του τόπου, του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσα από μια μοναδική βιωματική εμπειρία.

Οι ωκεανογραφικές αποστολές ,που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη και στις οποίες αποτυπώθηκε ο χερσαίος και ο υποθαλάσσιος χώρος του νησιού, στάθηκαν η αφορμή για την Σαντορινιά, επικεφαλής του προγράμματος Virtual Diver Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ,  να μοιραστεί την αγάπη της για το νησί.

“ Ήθελα να δείξω σε όλους πως είναι η μορφολογία του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε εικονική πραγματικότητα. Να μπορέσει κάποιος να κατανοήσει tο δύσκολο γεωλογικό υπόβαθρο αλλά και τον πολιτισμό της, την αρχιτεκτονική της, τα Μουσεία της. Να μπορέσει ο κόσμος να δει πως είναι η Σαντορίνη και να έρθει να την επισκεφθεί» αναφέρει η Εύη Νομικού στη συνέντευξη της στο Santorini Magazine .

Μαζί με μια ομάδα επιστημόνων προχώρησαν στη δημιουργία του Virtual Diver, δίνοντας την δυνατότητα ανεξάρτητα σε ποιο σημείο του πλανήτη βρίσκεσαι να «επισκεφθείς »τη Σαντορίνη εικονικά. Ας δούμε λοιπόν τι υπόσχεται αυτή η βιωματική εμπειρία,  μέσα από το ταξίδι στη   διαδραστική εφαρμογή  επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας. Φορέστε τα γυαλιά σας  και πάμε μια βόλτα στη Σαντορίνη.

Μπορείς να πετάξεις από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, να μάθεις για τον πολιτισμό του, να δεις τρισδιάστατες φωτογραφίες και να μπεις στο σκηνικό που επιλέγεις, να μεταφερθείς από τον Σκάρο στο Ακρωτήρι. Να απολαύσεις το τοπίο, να μάθεις για την ιστορία του, τα Μουσεία του τόπου, τα τοπικά φαγητά και τα τοπικά προϊόντα, να γνωρίσεις τα υπόσκαφα σπίτια της Σαντορίνης, την αρχιτεκτονική τους και με τι υλικά χτίζονται. Να ακούσεις διακεκριμένους ανθρώπους του νησιού,  αρχιτέκτονες και άλλους επιστήμονες να  μιλούν για όλα αυτά και πολλά άλλα, που κάνουν αυτήν την εφαρμογή μοναδική και αναδεικνύουν τον τόπο με τον καλύτερο τρόπο.

Μπορείς ακόμα να περπατήσεις στα σοκάκια της Οίας και στα Φηρά και να μάθεις τι υπάρχει και τι έχει ενδιαφέρον να επισκεφθείς στην περιοχή .

Το ταξίδι όμως δεν τελειώνει εδώ, μια βουτιά στην Καλντέρα από το Αμμούδι της Οίας ή από τα Φηρά δεν πρέπει να την παραλείψεις . Θα σου δώσει την ευκαιρία να βιώσεις μοναδικές στιγμές «κολυμπώντας» στον υποθαλάσσιο χώρο του ηφαιστείου, βλέποντας τα ιδιαίτερα πετρώματα της λάβας, την μοναδική γεωμορφία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, να δεις την συνέχεια του ανάγλυφου της στεριάς και να μάθεις για όλα αυτά με κάθε λεπτομέρεια,  βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα.

Μπορείς να χαζέψεις την μοναδική βιοποικιλότητα,  που θα σε συνεπάρει στο τρισδιάστατο σκηνικό, που αποτυπώθηκε με κάθε λεπτομέρεια στο σύνολό του. Μην ξεχάσεις να κολυμπήσεις στα ανεξερεύνητα ναυάγια της Καλντέρας,  καθώς υπόσχονται και αυτά μια μοναδική εμπειρία .

Αν νομίζεις,  ότι κουράστηκες να κολυμπάς,  μπορείς να ανέβεις στο ηφαίστειο της Ν. Καμένης να ξεκουραστείς και να μάθεις για την ιστορία του. Να παρακολουθήσεις την εξέλιξη και το πώς διαμορφώθηκε το νησί που γνωρίζεις σήμερα, μέσα από τις εντυπωσιακές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων ξεκινώντας πριν από 600.000 χρόνια,  την μινωική έκρηξη, μέχρι σήμερα. Αν ξεκουράστηκες, κάνε μια βόλτα περπατώντας στο ηφαίστειο, έτσι θα δεις πως είναι σήμερα, θα μάθεις λεπτομέρειες για αυτά που βλέπεις και θα σταθείς λίγο πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου της Ν. Καμένης.

Μια άλλη Σαντορίνη, με την βοήθεια της τεχνολογίας, είναι έτοιμη να την γνωρίσεις μέσα από μια επαυξημένη εικονική πραγματικότητα και είναι σίγουρο, ότι μετά από αυτό το ταξίδι,  θα θέλεις να την επισκεφθείς.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, Ερευνώ -Δημιουργώ- Καινοτομώ, της Γενικής γραμματείας Έρευνας και τεχνολογίας, έδωσε την δυνατότητα τον Δεκέμβριο του 2018 και με ορίζοντα 3 χρόνων, να συμπράξει το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, με τεχνολογικές εταιρείες (Tetragon SA, Steficon, up2metric) με αποτέλεσμα τη δημιουργία του καινοτόμου εμπορικού προϊόντος το Virtual Diver.

Η διαδραστική πλατφόρμα ξεκίνησε με «πιλότο» την Σαντορίνη και έχει αγκαλιαστεί από τον Δήμο Θήρας, που συνεργάζεται με το ΕΚΠΑ, ενώ αναμένεται να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση έως τον Σεπτέμβριο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν λόγω της πανδημίας, όπου θα παρουσιαστεί στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού . Θα ήταν ευχής έργο να υιοθετήσει την πλατφόρμα ο Δήμος Θήρας και κυρίως το επιστημονικό πληροφοριακό της υπόβαθρο,  αναφέρει η Εύη Νομικού, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

Η εφαρμογή όταν ολοκληρωθεί θα είναι στην διάθεση των επιχειρηματιών,  καθώς μπορούν να προσθέσουν στοιχεία και να αποτελέσει ένα σοβαρό εργαλείο marketing για τις επιχειρήσεις τους , αναφέρει,  ήδη Tour Operators από τον Καναδά, την Ολλανδία,  τη Γαλλία και την Ιταλία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πλατφόρμα.

Σε ερώτηση του Santorini Magazine, ανέφερε πως είναι σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και την ΕΝΑΛΙΟΝ , επισημαίνοντας, ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Virtual Diver, καθώς είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις υποθαλάσσιες περιηγήσεις, προσαρμόζοντας τα επιστημονικά πληροφοριακά στοιχεία ανά τόπο.

Μας αποκάλυψε επίσης,  πως είναι ήδη σε επαφή με το Δήμο Αίγινας,  προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασία, αφού στην περιοχή βρίσκεται βυθισμένο ένα αρχαίο λιμάνι, προκειμένου να αναπτύξουν- προσαρμόσουν την πλατφόρμα για την συγκεκριμένη περιοχή.