Μέτρα για τους πληγέντες απ τον Ιανό ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

Οι άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός» ανακοίνώθηκαν σήμερα απ το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες στις περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του 600 ευρώ. Για οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ. Για οικογένειες με μέλος που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες ενίσχυση 600 ευρώ. Για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας 6.000 ευρώ. Για άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή 4.500 ευρώ.

 

3. Αποζημιώσεις σε υποδομές.
Διατίθενται σε κάθε Δήμο , άμεσα, 1 εκατ. ευρώ, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

 

 

4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Μέσω του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

 

5. Εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ με τη μορφή επιδόματος, για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση για τα νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα των οποίων η επιχείρηση έχει πληγεί.

 

 

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Επιχορήγηση 30% – 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.

 

 

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

 

 

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

 

9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.
Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.