Μετά την πανδημία η μείωση των τελών της ΔΕΥΑΘ για τους επιχειρηματίες

Θέματα που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση των μελών του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας και του προέδρου της ΔΕΥΑΘ Μανόλη Ορφανού στο πλαίσιο των επαφών με τον Δήμο και με τους  Φορείς  των Δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για την στήριξη των ΜμΕ .

Όπως είναι οι ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη και στα τιμολόγια των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Ο Μανόλης Ορφανός επισήμανε πως η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. στέκεται δίπλα στους πολίτες και τους επαγγελματίες του νησιού και συμβάλλει αποτελεσματικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της παρέχοντας πλέον καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές .

Τοποθετήθηκε στα αιτήματα των επιχειρηματιών, εξηγώντας πως η μείωση των τελών είναι κάτι που εξετάζεται αλλά δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά μόλις τελειώσει η πανδημία.

Διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει μελέτη για την νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία θα δρομολογηθεί μερικούς μήνες μετά την λειτουργία του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης στην Αγ. Παρασκευή, όταν δηλαδή όλο το νησί θα υδρεύεται με αφαλατωμένο νερό.

Αναφέροντας επίσης το ενδεχόμενο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε συζήτηση, να επιβραβευτούν οι συνεπείς καταναλωτές. Είναι κάτι που εξετάζεται, επισήμανε, να υπάρξει επιβράβευση για τους συνεπείς καταναλωτές σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τονίζοντας ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να εισπραχθούν παλαιότερες οφειλές με πολύ καλό αποτέλεσμα. Ενώ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν εντάσσονται σε ρυθμίσεις οφειλών, όμως σε σχέση τους χρόνιους οφειλέτες αφαιρούνται και ρολόγια μέτρησης.

Πολλά από τα θέματα που τέθηκαν αφορούν παθογένειες πολλών ετών, εξήγησε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., και για αυτό το λόγο γίνεται μια ιεράρχηση εκείνων των προβλημάτων προς επίλυση.

Σε επικοινωνία του Santorini Magazine με τον Πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Νίκο Νομικό, επισημάνθηκε ότι:

Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξασφαλιστούν κάποιες ελαφρύνσεις στα Δημοτικά τιμολόγια για τις επιχειρήσεις –  μέλη του, καθώς πέρα από το προφανές πλήγμα που συντελείται με την πανδημία και  η επερχόμενη σύνδεση με την αφαλάτωση  μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα φέρει νέα τιμολογιακή πολιτική απ’ την ΔΕΥΑΘ. 

 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό

 

Αναμένεται να αυξηθούν 100% τα τιμολόγια του νερού επί της τελικής τιμής, για όσους διασυνδεθούν με το δίκτυο ύδρευσης της αφαλάτωσης. 

Και 40% αύξηση στα τέλη αποχέτευσης επί της τελικής τιμής, για όσους καταναλωτές, πολίτες και επιχειρήσεις συνδεθούν στο νέο δίκτυο, καθώς το κόστος λειτουργίας της μονάδας είναι πολλαπλάσιο απ΄ότι ισχύει  στο σημερινό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι δεσμεύσεις είναι θετικές δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αφορά τη σημερινή περίοδο και όχι μόνο το μέλλον.

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. Πέτρος Πρέκας, η Σύμβουλος του Προέδρου Ειρήνη Βλαβιανού καθώς και ο Γενικός Διευθυντής κ. Νίκος Μάϊνας.