Μεγάλωσε η λίστα με τα πιστοποιημένα προϊόντα και τους παραγωγούς του δικτύου Aegean Cuisine

Aegean Cuisine o κατάλογος του δικτύου μεγαλώνει συμβάλλοντας ουσιαστικά στη  βιωσιμότητα των παραγωγών των Κυκλάδων

Μεγάλωσε ο κατάλογος των πιστοποιημένων προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες από τοπικούς παραγωγούς μετά την ολοκλήρωση του Δ κύκλου αξιολόγησης του δικτύου Aegean Cuisine (Aegean Cuisine Recommended Products).

To Επιμελητήριο Κυκλάδων είχε απευθύνει πρόσκληση στο πλαίσιο της ανάπτυξης του δικτύου Αegean Cuisine, στους παραγωγούς των Κυκλάδων,  που ασχολούνται με την παραγωγή τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων,  στην οποία ανταποκρίθηκαν 42 παραγωγοί του νομού .

Τα προϊόντα των Κυκλάδων αξιολογήθηκαν από οκταμελή  επιτροπή  στην οποία συμμετείχαν ειδικοί και αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής.

Συγκεκριμένα: Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος γεύσης & οίνου), Γιάννης Γαβαλάς (Ιδιοκτήτης εστιατορίου Aegean Cuisine, «Αρακλειά»), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γεύσης), Μαριάννα Κομητοπούλου (Food Marketing Specialist), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γεύσης & οίνου), ενώ φέτος η επιτροπή διευρύνθηκε με την παρουσία του εκπροσώπου της TÜV Hellas (TÜV Nord) και τεχνολόγου τροφίμων MSc, Γιάννη Κακού και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηγεωργίου. Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης ήταν ο Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η Επιτροπή μετά τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των εγγράφων των επιχειρήσεων πραγματοποίησε στις 27 και 28 Νοεμβρίου γευστική δοκιμή σε 143 προϊόντα που απέστειλαν 42 παραγωγοί από 10 Κυκλαδονήσια (Ανδρο, Αμοργό, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο).

Οι κατηγορίες των προϊόντων πολλές, αλλαντικά, αυγά, βότανα/μπαχαρικά, γλυκό, γλυκά κουταλιού, κρασί, λάδι, μαρμελάδα, μεζέδες, μέλι, μπισκότα, παξιμάδια, ποτά/αποστάγματα, ροφήματα, σάλτσα, τουρσιά/διατηρητέα, τυρί, χυμός, chutney.

Από το σύνολο των προϊόντων, 122 νέα προϊόντα εντάσσονται στον τέταρτο κύκλο μεγαλώνοντας τον αριθμό των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine. Συνολικά 506 προϊόντα από  100 παραγωγούς των Κυκλάδων.

 

Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης.

Οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Για τα προϊόντα που  διακρίθηκαν   έχουν ήδη   παραλάβει το ειδικό σήμα «Aegean Cuisine Recommended» , προκειμένου να σηματοδοτήσουν τα προϊόντα τους .

 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων εδώ και χρόνια είναι αρωγός του γαστρονομικού τουρισμού των Κυκλάδων με την δημιουργία του δικτύου Aegean Cuisine. Συνεχίζει την προσπάθεια για την αξιοποίηση της  πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας  για την ανάδειξη και την προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.

Για να δείτε αναλυτικά τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Aegean Cuisine  πατήστε εδώ.