Με sms η μετακίνηση για την εστίαση την επόμενη εβδομάδα. Ποια μέτρα ισχύουν

Τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και θα ισχύουν τα επόμενα 24ωρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

 

Παραμένει σε ισχύ η αποστολή sms

Σε ισχύ παραμένει η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση έως την άρση των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από αύριο το πρωί.

 

Τι ισχύει για την εστίαση

Επιτρέπεται η μετακίνηση από τις 3 Μαΐου, για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους.

Για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ από τη Δευτέρα θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Δεν επιτρέπεται, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45.

Αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους σε αυτά.

 

Ποιες ώρες επιτρέπεται η μετακίνηση

 

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα η κυκλοφορία επιτρέπεται μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

Τι ισχύει για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών.

Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για όλους τους πιστούς, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Υποχρεωτική η διενέργεια τεστ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού.

Στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

 

Τι θα ισχύει για την Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή sms με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

 

Οι αποφάσεις που μόλις ανακοινώσαμε δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό επισήμανε ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς.

“Θα πρέπει και πάλι να επιδείξουμε σύνεση, να επιδείξουμε επαγρύπνηση, γιατί τόσο ο ιός όσο και οι μεταλλάξεις του παραμένουν, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι πάντα πιθανές.

Για αυτό είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων. Γιατί τι έχουμε παρατηρήσει έως τώρα;

Ότι ο ιός και οι μεταλλάξεις του δεν κολλάνε όταν φοράμε τη μάσκα μας, όταν αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, όταν τηρούμε αποστάσεις.

Αυτή είναι η θωράκισή μας απέναντι στον αόρατο εχθρό. Τηρούμε τα μέτρα.

Όλοι, εμβολιασμένοι και μη, φοράμε μάσκες, αποφεύγουμε συγχρωτισμούς, πλένουμε τα χέρια. Όλοι, αδιαπραγμάτευτα και υπεύθυνα.

Το σίγουρο είναι ότι δυστυχώς και φέτος δεν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε παρέα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως θα θέλαμε. Με τη συμβολή, υπομονή, επιμονή και συνεργασία όμως όλων μας, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι σύντομα, πολύ σύντομα, όλα θα είναι διαφορετικά.

Ο εμβολιασμός, λοιπόν, προχωρά και μέρα με τη μέρα χτίζεται το τείχος ανοσίας που θα κάνει δυνατή την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα, τα self-tests ενισχύουν τις δικλείδες ασφαλείας των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε η επαναλειτουργία δραστηριοτήτων να μην θέσει σε κίνδυνο όσα έχουμε καταφέρει”.