Μαρία Αργυρού: “Βρώμικη η προεκλογική περίοδος. Μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Δημοτών

Βρώμικη χαρακτηρίζει την περίοδο ανεύρεσης υποψηφίων η Μαρία Αργυρού υποψήφια Δήμαρχος, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Λαϊκή  Συσπείρωση Θήρας,  καταγγέλλοντας εκβιασμούς, απειλές και ρουσφέτια από ανθρώπους που διεκδικούν τον Δήμο Θήρας, προκειμένου να συμμετάσχουν κάτοικοι της Θήρας στα ψηφοδέλτια.

Συζητήσαμε μαζί της για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Σαντορίνη εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής αρχής. Τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας αλλά και το πως αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα θέματα του νησιού στα δημοτικά συμβούλια.

Η περίοδος που πέρασε ήταν μια βρώμικη περίοδος αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν νομίζουμε ότι ζούμε σ ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, αλλά βλέπουμε οικογένειες, ζευγάρια,  να έχουν χωριστεί στα δύο σε διαφορετικές παρατάξεις.  Ψηφοδέλτια που περιλαμβάνουν μέλη της Χρυσής Αυγής. Δεν σεβάστηκαν ούτε την ιδεολογία ατόμων με εκβιασμούς και απειλές. Χρησιμοποιήθηκαν κομματικά κριτήρια σε έναν τόπο που γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Όταν θα πάει ο Σαντορινιός να ψηφίσει να έχει κριτήριο το καλό του τόπου και κατ’ επέκταση το δικό του και όχι συγγενικά κριτήρια ή διορισμούς σε Σαντορίνη και Θηρασιά. Εμείς δεν εκβιάσαμε κανέναν το ψηφοδέλτιο μας έχει νέους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να διεκδικήσουν πράγματα για τον Θηραϊκό λαό.

Υγεία- Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο είναι καινούργια και παλιά. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η υγεία που στο νοσοκομείο οι 30.000 κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Όπως και στα περιφερειακά ιατρεία που κάνουν μόνο συνταγογράφηση. Αντί να αποφορτίζουν το νοσοκομείο που δέχεται έκτακτα περιστατικά να είναι κλειστές οι πόρτες τους για την παροχή υπηρεσιών υγείας και να χρειάζεται να μετακινούνται ηλικιωμένοι. Βασικό ζήτηα για μας είναι η στελέχωση του νοσοκομείου και η βελτίωση της λειτουργίας του όπως είχαμε οραματιστεί. Γιατί όταν ο Θηραϊκός λαός πάλευε για την κατασκευή του πάλευε για ένα νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο των Σαντορινίων αλλά όλης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να μετακινούνται άνθρωποι από αυτά τα νησιά και η Σαντορίνη να αποτελεί διακομιστικό σταθμό για την Αθήνα.

Αυτό πρέπει να αναστρέψουμε πρέπει να παλέψουμε για το όραμα των Σαντορινιών να λάβει σάρκα και οστά να στελεχωθεί το ΓΝΘ.

Όσο για τα Περιφερειακά ιατρεία αν δεν σκοπεύουν να τα λειτουργήσουν σωστά ας πάρουν τα οικήματα πίσω για να γίνουν κατοικίες για τους γιατρούς και τους δημοσίους υπαλλήλους .

 Η εκπαίδευση και η σχολική στέγη είναι βασικά ζητήματα που πρέπει να δοθούν λύσεις , οι ελεύθεροι χώροι και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα που θα δείτε στο πρόγραμμα μας.

 

“Το πρόβλημα της στέγασης μας αφορά όλους”

Έχουμε απαλλοτριωμένες εκτάσεις που η σημερινή Δημοτική αρχή ούτε καν τις άγγιξε. Θα μπορούσαν αυτές να δοθούν στο Δήμο Θήρας. Ή να πάνε από το ΤΑΙΠΕΔ στα Υπουργεία και φτιάξουν κατοικίες για τους υπαλλήλους . Δεν επιτρέπεται να υπάρχει αυτό το χάλι με τους στάβλους στο Καμάρι και να μην μετατρέπεται αυτό το κτίσμα σε κατοικίες. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από τον Δήμο Θήρας. Συζητήσαμε πολύ αυτό το θέμα των απαλλλοτριωμένων εκτάσεων. Σε καμιά συζήτηση δεν ζήτησε  η Δημοτική αρχή την συνδρομή των άλλων παρατάξεων ώστε να γίνει μια ομάδα να πάμε στην Αθήνα, ακόμη και στον Πρωθυπουργό και να απαιτήσουμε αυτές τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις , που απαλλοτρίωσε το Ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες των Σαντορινιών μετά τους σεισμούς , να αποδοθούν άμεσα στο Δήμο και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν για κατοικίες , την δημιουργία ελεύθερων  χώρων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Εκτάσεις όπως το κάμπινγκ.

 

“Ελλειψη ενημέρωσης των παρατάξεων από την Δημοτική Αρχή”

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας Μαρία Αργυρού κάνει λόγω για ελλειπή ενημέρωση των παρατάξεων από την Δημοτική Αρχή. ” Πολλές φορές έχουμε καταγγείλει πως δεν συζητούσαμε ούτε καν στον δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις για ζητήματα σοβαρά του νησιού. Ενημερωνόμασταν από τις συνεντεύξεις του Δημάρχου στα ΜΜΕ για ειλημμένες αποφάσεις . Όταν χτυπήσαμε την πόρτα του Δημαρχείου οφείλω να πω πως ενημερωθήκαμε αλλά, πολλά σοβαρά ζητήματα δεν συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν ένα αδύναμο σημείο της Δημοτικής Αρχής που έπρεπε να σεβαστεί, την άποψη και των άλλων παρατάξεων.

Απορρίμματα

Είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν με πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν για μελέτες, να αλλάζουν χωροθετήσεις και να φτάνουμε στο σήμερα να συζητάμε για την Καλντέρα. Να ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή τι έχει αποφασιστεί και να μην μαθαίνουμε τίποτα. Ήρθε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σε ένα δημοτικό συμβούλιο τον Μάιο αναφέρθηκε στη δημοπράτηση και μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει τίποτα. Πέρα από την Ίδρυση του ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)  ο οποίος άρπαξε πολλά χρήματα από τους Δημους, καθώς υπάγεται σε αυτόν, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι ένα σκοτεινό σημείο αυτό.

Δυσοσμία, μύγες, έντομα και τρωκτικά στη χωματερή διαμαρτυρίες από τους κατοίκους τις επιχειρήσεις και δυσφήμιση από τους επισκέπτες.

 

Οι οσμές στη Χωματερή από την εναπόθεση Λυματολάσπης από τους Βιολογικούς- Ντροπή οι διαψεύσεις στο δημοτικό συμβούλιο από την ΔΕΥΑΘ

 

Σε ερώτηση μας για τις δυσάρεστες και πολύ έντονες οσμές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Φηρών γεγονός που  έκανε όλους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να αναρωτιούνται τι συμβαίνει  για τις οποίες είχε τοποθετηθεί η Λαϊκη Συσπείρωση Θήρας η επικεφαλής  Μαρία Αργυρού μας απάντησε:

Πήγαμε στη χωματερή παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Σ. Δρόσου να δούμε τι γίνεται και μας υποδείχθηκε το σημείο εναπόθεσης λυματολάσπης που προκαλούσε την οσμή.

Παρ όλο αυτο,  διαψεύστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο απο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ Μανόλη Ορφανό  λέγοντας ότι δεν έχουν εναποθέσει τη λυματολάσπη στην χωματερή. Ενώ υπάρχει εγκατεστημένη οπή για την υποδοχή της λυματολάσπης και οι οσμές δεν είναι από απορρίμματα.

Είναι ντροπή να συμβαίνει αυτό τον 21ο αιώνα και μεγαλύτερη ντροπή να διαψεύδεται στο Δημοτικό συμβούλιο ειδικά όταν υπάρχει επίσκεψη στον χώρο και η διαβεβαίωση του Αντιδημάρχου καθαριότητας ότι όντως αυτό συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που λέμε ότι θέλουμε να την προστατεύσουμε και ασελγούμε στο κορμί της με αυτή τη διαχείριση. Αν ήθελε η Πολιτεία θα το έλυνε. Όταν λειτουργούσαν οι 14 κοινότητες είχαμε ομοφωνία σ’ αυτά τα θέματα και κοινή διεκδίκηση που ούτε αυτό σεβάστηκε η Πολιτεία.

 

Η απαξίωση των τοπικών συμβουλίων

 

Η Πολιτεία αποδυνάμωσε τον ρόλο των τοπικών συμβουλίων επισημαίνει η Μαρία Αργυρού για να έχει τον έλεγχο των ψήφων για τον εκάστοτε δήμαρχο. Αν η τοπική κοινότητα θέλει μπορεί να κάνει πράγματα. Ωστόσο ο Δήμαρχος μπορεί να επικαλεστεί την νομοθεσία και να κλείσει την πόρτα του. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στα τοπικά συμβούλια αυτήν την τελευταία τετραετία απογοητεύτηκαν και δεν συμμετέχουν τώρα.

Δεν συμμετέχουν γιατί εισέπραξαν την απόρριψη. Εισέπραξαν μια απαξίωση του ρόλου τους από τους υπεύθυνους αντιδημάρχους σε κάθε χωριό οι οποίοι ήταν απόντες. Εχουν ληφθεί αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και μπορεί να μην έχουν φτάσει ποτέ στον Δήμαρχο βεβαίως δεν έχουν φτάσει ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο και για σοβαρά ζητήματα. Για την Λαϊκή συσπείρωση είναι καθοριστικής σημασίας η λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων καθώς αυτοί μεταφέρουν τα προβλήματα των κοινοτήτων και προτείνουν τις λύσεις τους.

Τουρισμός

Πολλά από τα προβλήματα του νησιού οφείλονται στην άναρχη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού. Όταν δέχεσαι τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών δεν μπορείς να τους εξυπηρετήσεις σ ένα τόσο μικρό νησί. Φέτος πρώτη φορά είδα τέτοιο κομφούζιο με τα αυτοκίνητα στους δρόμους της Σαντορίνης, κίνηση παντού και στα super market και  στον Αρχαιολογικό χώρο. Επισκέπτεται ο κόσμος τα χωριά και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με ότι αυτό συνεπάγεται και για την τουριστική αγορά αλλά και για τον επισκέπτη . Όταν δεν μπορεί να απολαύσει αυτό το τοπίο επόμενο είναι αντί να διαφημίζουν να δυσφημίζουν το νησί αλλά και για μας τους κατοίκους που δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Πρόβλημα και στις ελάχιστες υποδομές που έχουμε που μας οδηγεί να πάρουμε μέτρα για το καλό των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Εργαζόμενοι στον Τουρισμό

Ένα θέμα που δεν αναφέρεται κανείς παρά μόνο η Λαϊκη Συσπείρωση Θήρας είναι το οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναφέρει η υποψήφια Δήμαρχος Μαρία Αργυρού. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ η τοπική συλλογική σύμβαση που υπογράφθηκε  για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 και 12 ώρες μένοντας σε υπόγεια 3 και 4 άτομα μαζί χωρίς να χωράνε να κινηθούν .  Οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν και προσφέρουν στην ποιότητα του τουρισμού που θέλουμε όλοι να έχουμε αναφέρει. Αυτά είναι τα μαύρα σημεία του Τουρισμού που δεν μιλάει κανείς.

 

Μπορεί μια Δημοτική Αρχή να παρέμβει αποτελεσματικά σε θέματα που αφορούν την Πολιτεία;

 

Τι ρωτήσαμε αν πιστεύει  ότι μπορεί να κάνει κάτι μια Δημοτική αρχή σε τέτοια θέματα που λύση μπορεί να δώσει μόνο η Πολιτεία.

Η Δημοτική Αρχή έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι,μας απαντά. Είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσαμε να πιέσουμε την Πολιτεία με την συνεργασία των παρατάξεων και του λαού της Σαντορίνης. Θα μπορούσαμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματ. Είτε για την καλύτερη στελέχωση του πολεοδομικού γραφέιου είτε να ελέγξουμε  την έκδοση αδειών που εκδίδονται απευθείς από τα Υπουργεία εν αγνοία του πολεοδομικου γραφείους της Σαντορίνης. Σε σχέση με τις κατοικίες επίσης θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε πράγματα.  Μια καλή συνεργασία και μια μεγάλη διεκδίκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα.

Αναφερθήκαμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να κατατεθεί σε διαβούλευση σε λίγο καιρό μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε επενδυτή να ορίζει την φέρουσα ικανότητα  και σε σχέση με τα μικρά νησιά προβλέπει ότι μπορεί να την ορίσει στο σύνολο του νησιού και αν συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη.

Είμαστε αντίθετοι να αποφασίζουν οι επενδυτές για τον τόπο μας και όχι η τοπική κοινωνία απαντά η Μαρία Αργυρού. Έχουν βγει τρεις στρατηγικές επενδύσεις για την Σαντορίνη. Βλέπουμε την τοπική κοινωνία να είναι αντίθετη και ένα Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίζει θετικά παρά την αντίθετη γνώμη του Δήμου. Υπουργείο και Περιφέρεια αποφασίζουν αγνοώντας την τοπική κοινωνία ακόμα. Κατάγομαι από έναν τόπο την Ίο  που έχει τρανταχτά παραδείγματα αυθαιρεσιών ενός επενδυτή αλλοιώνοντας το τοπίο με τις ευλογίες της Πολιτείας, διχάζοντας ακόμη και την τοπική κοινωνία.  Νομίζω ότι αν υπάρχει Δημοτική αρχή που θέλει να προασπίσει τα συμφέροντα ενός τόπου και των κατοίκων του μπορεί να κερδίσει πολλά. Αρκεί να έχει δίπλα της τον κόσμο και να μην είναι ξένο κομμάτι και θα έχει αποτέλεσμα. Το παράδειγμα της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας του Δημάρχου Πελετίδη είναι χαρακτηριστικό.

Τι θα θέλατε να πείτε στους κατοίκους της Σαντορίνης κλείνοντας την συζήτηση μας.

Την Λαϊκή Συσπείρωση την ενδιαφέρει να αλλάξει την καθημερινότητα του Δημότη που βρίσκεται να σε ασφυκτικό κλοιό οδηγώντας τα νέα ζευγάρια να επιλέγουν να φύγουν από το νησί γιατί δεν βρίσκουν την ποιότητα ζωής για την οποία τον επέλεξαν. Μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε τις συνθήκες αυτές, βελτιώνοντας την Υγεία, την εκπαίδευση , να δημιουργήσουμε ελεύθερο χρόνο. Να γίνουν χώροι να μπορούν τα παιδιά να αθλούνται χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν, ή έστω να μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Να δημιουργηθεί Κέντρο Δημιουργικής ΑΠασχόλησης ακόμα και για άτομα με αναπηρία. Σε ένα νησί που οι γονείς απασχολούνται στον τουρισμό όλους τους καλοκαιρινούς μήνες το ΚΔΑΠ είναι απαραίτητο καθώς τώρα τα παιδιά μένουν μόνα τους ή με φίλους ή στη γιαγιά όπου υπάρχει.

Αυτή είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισημαίνει η υποψήφια Δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, Μαρία Αργυρού απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο της Σαντορίνης να επιλέξει τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους με γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και όχι  την συγγένεια .