Μαφιόζικη επίθεση σε αρχαιολόγο που σχετίζεται με υποθέσεις που χειρίζεται στην Μύκονο

Επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα που συνδέεται με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων στη Μύκονο χαρακτηρίζει  ο ΣΕΑ την επίθεση με ξυλοδαρμό που δέχθηκε ο αρχαιολόγος μέλος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επιστρέφοντας από τη δουλειά του. Ο αρχαιολόγος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με βαριά τραύματα, ωστόσο έχει διαφύγει  τον κίνδυνο.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων η επίθεση σχετίζεται με υποθέσεις που χειρίζεται o υπάλληλος ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον αρχαιολογικό  έλεγχο της Μυκόνου και για τις οποίες έχει καταθέσει στοιχεία.

 

Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση.

 

Στοχεύουν έναν – μας βρίσκουν όλους και όλες απέναντι!

Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, επιστρέφοντας από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

 

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που «ενοχλούν» βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

 

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού που παρουσιάζεται ως «ανάπτυξη».

 

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται κατά πλειοψηφία από αρχαιολόγους το Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

 

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

 

  •  Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης καθώς και οι εντολείς τους.

 

  •  Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.

 

  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.

 

  • Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.

 

  • Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου  ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου  για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

“Σύσσωμο το Προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι συγκλονισμένο από την μαφιόζικη επίθεση κατά του συναδέλφου μας αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, επιφορτισμένου με τον αρχαιολογικό έλεγχο της Μυκόνου.

Αυτή η εγκληματική ενέργεια, που την εισπράττουμε όλοι προσωπικά, όχι μόνο δεν μας φοβίζει, αλλά, αντίθετα, σφυρηλατεί την αποφασιστικότητά μας να υπηρετήσουμε με απόλυτη αφοσίωση το συνταγματικό μας Καθήκον, την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Κυκλάδων, στο όνομα του κάθε πολίτη ξεχωριστά και του ελληνικού λαού συνολικά”.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΠΟΑ για την επίθεση στον αρχαιολόγο στην οποία αναφέρει:

​Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης και δηλώνει ότι το Υπουργείο :

  • δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους

 

  • θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

 

Την συμπαράσταση σου του εξέφρασε  και ο Δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κουκάς

“Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού.

Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους.

Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση”.

Photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων