Ξεκίνησε η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Την έναρξη σήμερα 28 Σεπτέμβρη της ηλεκρονικής συνταγογράφησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ.Θεοδωρίδου.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και άτομα άνω των 60 ετών

Πρέπει να προηγηθεί υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την προμήθεια του εμβολίου, η οποία θα δώσει και τα στατιστικά στοιχεία για τον προγραμματισμό μελλοντικών εμβολιασμών σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια η χώρα μας έχει προμηθευτεί 4.200.000 εμβόλια

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος θα δώσει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς και για τις ομάδες που εμβολιάζονται.

Υπογραμμίζοντας ότι φέτος «ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας»και πρόσθεσε ότι «σε κανένα μέρος του κόσμου, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με τη γρίπη, δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών».
«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου», επισήμανε.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο και σε υγιή παιδιά, εάν υπάρχει στο περιβάλλον τους μωρό ηλικίας κάτω των έξι μηνών ή άλλο ευάλωτο άτομο που δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Με εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:

 

1.Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

 

2.Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

 • Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
 • Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
 • Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων.

 

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Με βάση τις φετινές οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι:

 • Όσοι είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών

 

 • Παιδιά (άνω των 6μηνών) και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 4. Μεταμόσχευση οργάνων
 5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
 6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 7. Χρόνια νεφροπάθεια
 8. Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
 9. Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2
 10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου

Πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη 

 1. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
 2. Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
 3. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
 4. Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.