Ξεκινά η θαλάσσια μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας

 

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή ανάδοχου θαλάσσιου μεταφορέα, ο οποίος θα εκτελεί τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας ανακοίνωσε στη Λεμεσό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης.

Η θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας θα πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο (Ro-Pax) το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και τα συνοδευόμενα αυτοκίνητα/δίκυκλα τους καθώς και φορτίο μεταξύ των λιμένων Λεμεσού ή Λάρνακας και Πειραιά (Τερματικό Κερατσινίου) και ενδεχομένως ένα ενδιάμεσο σταθμό σε ένα Ελληνικό νησί της επιλογής του ανάδοχου μεταφορέα.

Το δρομολόγιο θα εκτελείται σε εβδομαδιαία βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο – Σεπτέμβρη), ανά δεκαπενθήμερο κατά τους μήνες Οκτώβρη και Απρίλη ενώ κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο μια φορά τον μήνα.

Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης της Κύπρου για την σύνδεση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινούν οι διαδικασίες και ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε και η έγκριση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για την υλοποίηση του έργου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή του ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

 

Στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου είναι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας το καλοκαίρι του 2021.

Τα Έγγραφα του Διαγωνισμού με Αρ. SDM 13/2020 βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κύπρου στη διεύθυνση https://www.eprocurement.gov.cy.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου καλεί τους ενδιαφερόμενους να εξασφαλίσουν τα σχετικά έγγραφα από την ιστοσελίδα αφού πρώτα εγγραφούν στο εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα.

 

Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος το αργότερο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 12:00 μ.μ.

 

Η αξία του Διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της Κρατικής Επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το ΥΝΑΝΠ και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το αίτημα από την πλευρά της Κύπρου για την διασύνδεση στήριξε την προσπάθεια.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Β. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την στήριξη του στο όλο εγχείρημα και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα καθήκοντα του.

«Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου» τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «συνεργαζόμενοι στενά με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, αφού, μετά την επίτευξη του στόχου της χρηματοδότησης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προκήρυξη του διαγωνισμού σηματοδοτεί την αφετηρία της διαδικασίας που πολύ σύντομα θα ενώσει και μέσω θαλάσσης την Κύπρο και την Ελλάδα, προσθέτοντας έναν ακόμα στους πολλούς και σημαντικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία μας τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλη Δημητριάδη και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο. Θα είμαστε μαζί στο πρώτο δρομολόγιο».