
Καμία ανάκαμψη στις αεροπορικές πτήσεις δεν προβλέπεται μέχρι το 2024
Αναθεωρημένη και αρνητική είναι η νέα πρόβλεψη του ΙΑΤΑ για την κίνηση των επιβατών στις αερομεταφορές.
Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) δεν προβλέπεται καμία ανάκαμψη για τα επόμενα 5 χρόνια.
Αναμένεται τα χιλιόμετρα που ταξιδεύουν οι επιβάτες να μειωθούν περισσότερο από το 60% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 με πρόβλεψη επιστροφής στα επίπεδα του 2019 όχι πριν το 2024.
Η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών μειώθηκε κατά 58% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Τα αεροπορικά ταξίδια έφτασαν σε καμπή τον Απρίλιο ενώ παρουσίασαν πολύ μέτρια σημάδια βελτίωσης τον Μάϊο και τον Ιούνιο.
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία, σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ, έχει ανακάμψει σ ένα βαθμό, σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Πιθανολογείται ότι θα προκύψει υψηλή ζήτηση με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς στο μέλλον όσο προχωράμε στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Παραμένουν ωστόσο λιγότερο αισιόδοξα τα μηνύματα για τα ταξίδια αναψυχής.
Στο γράφημα θα δείτε με την διακεκομμένη γραμμή, φαίνεται πως θα ήταν η πρόβλεψη εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία, ενώ με κίτρινο χρώμα, φαίνεται το εύρος απόκλισης.
Οι κίνδυνοι γύρω από τις τελευταίες προβλέψεις παραμένουν σαφώς προς τα κάτω, όπως φαίνεται από την κίτρινη σκιασμένη γραμμή «σειρά αβεβαιότητας» στο γράφημα.
Η ανοδική πορεία, θα μπορούσαμε σε ένα θετικό σενάριο , να δούμε τη ζήτηση ταξιδιού να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, το 2023. Ωστόσο αν κινηθεί καθοδικά, στο χειρότερο σενάριο, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρό, με επιπλέον καθυστέρηση.