Κακοκαιρία ” ILINA” -Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Την εμφάνιση της θα κάνει η κακοκαιρία ” ILINA” όπως την ονόμασε η Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία από αύριο και στη Χώρα μας.

 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής  Μετερεωλογικής  Υπηρεσίας:

Ανώτερο χαμηλό (στα 500 hpa) που συνοδεύεται από ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στη Κεντρική Μεσόγειο, δημιουργεί επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Ιταλίας το οποίο κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και από τη Δευτέρα θα επηρεάσει και τη χώρα μας με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

 

Το σύστημα αυτό από αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα δυτικά τα κεντρικά βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ θα εξασθενήσει σταδιακά μέσα στην Τρίτη κινούμενο βορειοανατολικά .

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πορεία της “Ilina”

 

 

To χαμηλό στα νότια της Ιταλίας θα αρχίσει από τη Δευτέρα να προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες

  • από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο
  • από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
  • από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά
  • από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

 

Σημειώνεται ότι λόγω των νοτιάδων που θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν σημαντικά και για αυτό τα χιόνια θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος.

 

Ιδιαίτερη προσοχή αργά το απόγευμα στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας και στη Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία) καθώς και σε Ανατολική Μακεδονία Θράκη , όπου συνήθως οι περιοχές αυτές είναι ευπαθείς με αυτόν το τύπο καιρού.

 

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη (04-04-2023)

  •  μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
  • μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη
  • και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.

 

Ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο ανατολικό Αιγαίο από τη Δευτέρα (03-04-2023) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

 

Η ΕΜΥ συστήνει  να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.