Κ.Ο. Θήρας ΚΚΕ: Συνάντηση με τους Πυροσβέστες και τον Αερολιμενάρχη Θήρας

Οι συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Αεροδρομίου Σαντορίνης και η έλλειψη κατοικιών για την στέγαση τους. Το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «Σύσταση , λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» ήταν το αντικείμενο συζήτησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ Θήρας επισκέφθηκε τον Αερολιμένα Σαντορίνης και συζήτησε με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με τον Αερολιμενάρχη Θήρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση των εργασιών τους.

Αναφορικά με το θέμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αεροδρομίου η ΚΟ Θήρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της μετά την συνάντηση σημειώνει:

Οι συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών (περίπου 35 άτομα) εξακολουθούν να είναι ανεπίτρεπτες, ειδικά τώρα, λόγω της πανδημίας και των μέτρων φυσικής απόστασης που πρέπει να τηρούνται.

Οι «οικίσκοι» που έχουν διατεθεί από την εταιρεία Fraport που είναι υπεύθυνη για τον Πυροσβεστικό Σταθμό δεν επαρκούν, χώροι κατοικίας που είχαν παραχωρηθεί από ιδιώτες δεν είναι πια διαθέσιμοι, τα σπίτια προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα και οι οικονομικές δυνατότητες των πυροσβεστών πολύ περιορισμένες λόγω των χαμηλών αποδοχών τους. Τα οχήματα και μηχανήματα βρίσκονται ακόμα στην ύπαιθρο κάτω από ανοιχτά στέγαστρα, με όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της Fraport και κυβέρνησης ότι ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός θα είναι έτοιμος εντός του 2020.

Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα εξακολουθεί να πιέζει την κυβέρνηση για το θέμα μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, που έχει ήδη υποβάλει ερωτήσεις μεταξύ των οποίων και μία επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Επίσης, θα κάνει κάθε ενέργεια προς τη δημοτική αρχή Θήρας, κατ΄ αρχάς για στεγαστικό επίδομα στους πυροσβέστες και παράλληλα στην αγωνιστική διεκδίκηση κονδυλίων από το κράτος για την αξιοποίηση της δημοτικής/ δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία κατοικιών που θα στεγάσουν τους δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν στο νησί μας (πυροσβέστες, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς κά).

 

Σχετικά με το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) – Πύργος Ελέγχου στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

“Στη συνάντηση με τον Αερολιμενάρχη, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί συνολικά η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ αλλά οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τη ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης στο πλαίσιο κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ουσιαστική διάλυση της ΥΠΑ, μείωση του προσωπικού και απομάκρυνση ελεγκτών από τα περιφερειακά αεροδρόμια και παράδοση σε ιδιώτες των ελέγχων και της ασφάλειας των αεροδρομίων. Στον τομέα του εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων ελέγχου δεν έχει γίνει τίποτα ιδιαίτερο και τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ωστόσο, αυτό που άμεσα κινδυνεύει δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας αλλά η ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων και των επιβατών και η ένταξή τους σε ενιαίο σχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας κάτω από την ομπρέλα προστασίας της από το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τη
ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης που έχουν ως αποτέλεσμα την παράδοση όχι μόνο
των αεροδρομίων αλλά και συνολικά της αεροπλοΐας σε ιδιώτες, με ανυπολόγιστο κόστος
για την οικονομία και την εθνική άμυνα της χώρας.