Ημερίδα – Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο Λιανεμπόριο

Ημερίδα για τις αλλαγές που ισχύουν από 1 Ιανουαρίου για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις  με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο

 

Η αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που ισχύουν ήδη από 01/01/2024 για τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αποτέλεσε το αντικείμενο της ενημερωτικής ημερίδας  με στόχο την ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο.

Σκοπός της ημερίδας που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά με την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τον Όμιλο Epsilon Net ήταν να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές με πρακτικό και διακριτό τρόπο, οι νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, και των λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις.

Ο βασικός εισηγητής της ημερίδας Βασίλης Πρασσάς, Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων και Γενικός Διευθυντής Epsilon HR του Ομίλου Epsilon Net, εξήγησε με παραδείγματα το νέο πλαίσιο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας και του ΕΡΓΑΝΗ II στη βάση της πρόσφατης διευκρινιστικής απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και απάντησε στις ερωτήσεις των  εμπόρων σχετικά με κομβικά θέματα όπως η απολογιστική δήλωση αλλαγών ωραρίου, η οργάνωση χρόνου εργασίας και υπερωριών, οι προβλεπόμενες προθεσμίες και τα πρόστιμα.

 

«Η διεύρυνση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία αποτελεί ένα ακόμη βήμα διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταπολεμούμε την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία υποστηρίζοντας και τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Αντιμετωπίζουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θωρακίζοντας τους εργοδότες. Παράλληλα, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που βοηθά στην επίτευξη του στόχου μας: να βελτιώνουμε διαρκώς το εργασιακό περιβάλλον της χώρας. Σκοπός μας η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας εντός του 2024» δήλωσε στον  χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  Δόμνα Μιχαηλίδου .

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε: «Ο εμπορικός κόσμος με ωριμότητα λέει ναι στη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας γιατί έτσι ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως ως ΕΣΕΕ ζητάμε οι εμπορικές επιχειρήσεις να μην επωμιστούν αχρείαστο γραφειοκρατικό φόρτο και λειτουργικό κόστος. Αυτό θέσαμε στην πρόσφατη συνάντηση μας με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν την πιο έγκυρη επιστημονική ενημέρωση για το νέο πλαίσιο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το στόχο υπηρετούν ο συγκεκριμένες Ημερίδες που από την αρχή του έτους διοργανώνουν πολλοί Εμπορικοί Σύλλογοι μαζί με την ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο Όμιλο Πληροφορικής EPSILON NET».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κύριος Θοδωρής Καπράλος σημείωσε: «Η μεγάλη συμμετοχή τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά των εμπόρων του Πειραιά στη Ημερίδα για τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καταδεικνύει την ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου να ενημερωθεί σωστά για όλες τις αλλαγές που φέρνει η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αφετέρου την πρόθεσή του να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια του κράτους να καταπολεμήσει την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία. Στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς βλέπουμε το ρόλο μας τόσο ως ένα βραχίονα διεκδίκησης αιτημάτων όσο και ως δίαυλο τεκμηριωμένης γνώσης και ενημέρωσης προς τα μέλη μας».