Η σημασία της βιταμίνης D

Όλο και περισσότερα δεδομένα αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, διαπιστώθηκε ότι συμβάλλει στη μείωση της νοσηρότητας αλλά και της θνητότητας κατά τη λοίμωξη Covid -19.

Νέα σχετική μελέτη ερευνητών για τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυ-βιταμίνης D και την επίδραση στην κλινική έκβαση των νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη COVID-19, σε συνολικά 235 νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid -19, διαπίστωσε ότι:

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) από το 74% των ασθενών που είχαν σοβαρή λοίμωξη COVID-19, μόλις το 32.8% είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D. Δηλαδή επίπεδα 25- υδροξυβιταμίνης D στον ορό άνω των 30ng/mL.μόλις το 32.8% είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους γνωστούς προγνωστικούς παράγοντες, ανέδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επάρκειας βιταμίνης D και της κλινικής βελτίωσης των ασθενών.

Οι ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D εμφάνισαν μειωμένη θνητότητα, καθώς και μειωμένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και αύξηση στο ποσοστό των λεμφοκυττάρων στο αίμα.

Μόνο το 9.7% των ασθενών με ηλικία άνω τα 40 έτη και επάρκεια βιταμίνης D κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19.

Αντίθετα, το 20 % των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυ-βιταμίνης D κάτω από 30ng/ml, κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19.

Η σημαντική μείωση στα επίπεδα της CRP του ορού, που είναι ένας φλεγμονώδης δείκτης, καθώς και η αύξηση του ποσοστού των λεμφοκυττάρων που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου «καταιγίδας κυτοκινών» σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς συστήνουν την βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, καθώς παρουσιάζει δυνητικό όφελος ως προς τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας κατά τη λοίμωξη COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση βιταμίνης D συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει ο Πρόεδρος Trump.

Τα παραπάνω στοιχεία συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, https://mdimop.gr/covid19/)
Με βάση τα δεδομένα μιας νέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239799).