Η Μεγάλη Εβδομάδα, οι πιστοί και οι τουρίστες

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα της Ανάστασης,  με αρκετούς πιστούς όλες αυτές τις ημέρες  να βρίσκονται στις εκκλησίες του νησιού.

Το santorinimagazine από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, δέχθηκε αρκετές καταγγελίες και παράπονα από πιστούς που βρέθηκαν στις μεγάλες εκκλησίες του νησιού, για το τι συμβαίνει στους ναούς κατά την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας .   Στα επισκέψιμα σημεία του νησιού, οι ναοί, όπως στη  Μητρόπολη των Φηρών, στον Αγιο Γεράσιμο στο Φηροστεφάνι,  στην Παναγία στο Μεγαλοχώρι και στην Οία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, “οι επισκέπτες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό καθώς εν ώρα λειτουργίας εισβάλλουν στους ναούς, προκειμένου να φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν κατά την διάρκεια της λειτουργίας”.

” Αναγκάστηκα να φύγω, ενώ η λειτουργία ήταν σε εξέλιξη και πήγα για αυτό. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός από τους περισσότερους,  μπαίνουν μέσα στους ναούς με σορτσάκια, με καπέλα, φορώντας γυαλιά ηλίου σκουντουφλώντας στα προσκυνητάρια, μιλάνε δυνατά  και φωτογραφίζουν αδιάκριτα χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι εκείνη την ώρα η λειτουργία στον Ναό είναι σε εξέλιξη.  Αντιμετωπίζουν τις εκκλησίες μας την Μεγάλη Εβδομάδα όπως θα αντιμετώπιζαν ένα Μουσείο ή ένα αξιοθέατο, χωρίς ίχνος σεβασμού και διακριτικότητας”, μας ανέφερε κάτοικος του νησιού.

“Στις εκκλησίες που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα,  οι πιστοί “υποφέρουν”. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και δεν τηρείται κανένας κανόνας” καταγγέλλουν. Επισημαίνοντας ότι “πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τήρηση των κανόνων που θα έπρεπε να διέπουν τους Ναούς του νησιού”. “Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να απαγορεύσεις την είσοδο στους Ναούς των επισκεπτών”, αναφέρει άλλος κάτοικος στο santorinimagazine ωστόσο “για να εισέλθεις στον Ναό πρέπει να αποδέχεσαι και τους κανόνες που δεν είναι άλλοι από τον σεβασμό στον χώρο και το δικαίωμα του κάθε πιστού να μπορεί να συμμετέχει στην λειτουργία με κατάνυξη”.

“Δεν πρόκειται για μια γιορτή της εκκλησίας ή κάποιο πανηγύρι, βρισκόμαστε στην Μεγάλη Εβδομάδα και οφείλουν όλοι είτε πιστεύουν είτε όχι να σέβονται τις μέρες που διανύουμε””, μας αναφέρουν.

Οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε τις καταγγελίες που έχουμε λάβει  και να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί και την δυσαρέσκεια των πιστών απέναντι σε αυτό που βιώνουν.  Σημειώνοντας ότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την φετινή χρονιά καθώς τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται,  ωστόσο φέτος τα παράπονα είναι πολλά καθώς σε αρκετά σημεία η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι εκκλησίες μας σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες,  ωστόσο διέπονται από κανόνες και θα έπρεπε να εφαρμόζονται, που δεν διαφέρουν και πολύ από τους κανόνες που εφαρμόζονται στους ιερούς χώρους άλλων θρησκειών.  Αν δεν τηρούνται ως αυτονόητοι, τότε ίσως θα έπρεπε να υπάρξει η σχετική ενημέρωση και έλεγχος από την πλευρά της εκκλησίας, για όσους εισέρχονται στους ναούς  επισημαίνοντας τους ότι,  οφείλουν να σέβονται τον χώρο που βρίσκονται και να μην ενοχλούν όσους συμμετέχουν στην θεία λειτουργία.