Η ημερίδα για τις Φυσικές καταστροφές και την Πολιτική Προστασία το 2024- Η Προετοιμασία της Σαντορίνης/ Βίντεο

Οι Φυσικές καταστροφές και η Πολιτική Προστασία το 2024- Η Προετοιμασία της Σαντορίνης

Την αναγκαιότητα  ενημέρωσης των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και να γνωρίζουν την  ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ανέδειξε η ημερίδα για τις Φυσικές καταστροφές και την Πολιτική Προστασία το 2024- Η Προετοιμασία της Σαντορίνης, που πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας στο cine VILLAGIO στο Καμάρι της Σαντορίνης την περασμένη Κυριακή.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες,  ο Κων/νος  Παπαζάχος Αν. Καθηγητής του τομέα Γεωφυσικής στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο  Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειολόγος,  Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης( ΙΜΠΗΣ) και ο Αντώνης Ραλλάτος Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Αργυρού και ο Νίκος Ψαρρός.

 

Το πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα στην Σαντορίνη με την ύπαρξη δύο ηφαιστείων, σημείωσε η Μαρία Αργυρού επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, ανοίγοντας  την εκδήλωση. Επεσήμανε τα  προβλήματα του νησιού και την αναγκαιότητα επίλυσης τους, την  υποστελέχωση των υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς την αναγκαιότητα του ελέγχου των σχολικών μονάδων και των δημόσιων κτιρίων. Σημείωσε επίσης τις σημαντικές ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας , αν μπορούμε να το πούμε νοσοκομείο έτσι όπως λειτουργεί σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στην  έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων και την σχέση Κέρδους –  Οφέλους που αποτελεί κριτήριο στις μέρες μας αντί να αποτελεί ο άνθρωπος. Η Μαρία Αργυρού τόνισε την αναγκαιότητα για την ετοιμότητα των φορέων και του μηχανισμού  πολιτικής προστασίας στην πράξη και όχι στην θεωρία, καθώς επίσης και την  θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΙΜΠΗΣ που είναι αυτό που παρακολουθεί τον συγκάτοικο μας το ηφαίστειο.

Μαρία Αργυρού, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας

Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο επεσήμανε κατά την εισήγηση του ο Νίκος Ψαρρός από την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια και υποψήφιος με την Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας . Τώρα ξεκινάμε την ενημέρωση σε συνεργασία με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ που παρακολουθούν το ηφαίστειο, ανέφερε υπενθυμίζοντας την διαδικτυακή σύνδεση που είχανε στην προηγούμενη εκδήλωση με πυρόπληκτους από τον Έβρο, την Ευβοια την Θεσσαλία, την Ρόδο που μετέφεραν την δική τους εμπειρία για την πολιτική προστασία και αν αυτή τελικά λειτουργεί. Ανέφερε την μεγάλη φωτιά πριν λίγες ημέρες στα Πιέρια Όρη που με 15 βαθμούς θερμοκρασία εκδηλώθηκε μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά στρέμματα γης. Τις υδατοδεξαμενές που ήταν άδειες και τα ελικόπτερα που πετούσανε χωρίς να μπορούν να συνδράμουν. Τοποθετούμε ανέφερε, ως πυρόπληκτος της Εύβοιας και ως γονιός που μένει στην Σαντορίνη σημειώνοντας την κατάσταση των σχολικών κτιρίων που δεν γνωρίζουν αν είναι κατάλληλα και αν έχει γίνει έλεγχος σε αυτά ώστε να μπορούν να αντέξουν σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. Καθώς επίσης και στο σχέδιο ΤΑΛΩΣ και τις ασκήσεις που δεν έγιναν ποτέ. Αυτός είναι ο στόχος της εκδήλωσης ανέφερε,  να ανοίξει το θέμα και να γίνουν όσα πρέπει μαζί με την ενημέρωση των κατοίκων.

Νίκος Ψαρρός, πυρόπληκτος της Βόρειας Εύβοιας, κάτοικος Σαντορίνης.

Στην  ομιλία του ο επιστήμονας  Κων/νος  Παπαζάχος Αν. Καθηγητή του τομέα Γεωφυσικής στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, ανέφερε ότι το 60% των σεισμών που συμβαίνουν στην Ευρασία αφορούν τον Ελλαδικό χώρο. Ανέλυσε την σεισμικότητα της περιοχής και ενημέρωσε για τους τρόπους και τον βαθμό που παρακολουθείτε από τους επιστήμονες. Τονίζοντας επίσης την αναγκαιότητα και την σημαντικότητα της ενημέρωσης των κατοίκων και των παιδιών και τις ασκήσεις ετοιμότητας που είναι απαραίτητες για να γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Επισήμανε το πόσο απαραίτητος είναι ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των σχολικών μονάδων καθώς και των κοινωφελών κτιρίων. Σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται ψηλά κτίρια στην Σαντορίνη.

 

Κων/νος Παπαζάχος Αν. Καθηγητή του τομέα Γεωφυσικής στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ

Ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειολόγος Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης( ΙΜΠΗΣ) αναφέρθηκε στα ηφαίστεια του νησιού και την επικινδυνότητα τους. Καθησύχασε τους κατοίκους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας δίνοντας στοιχεία για τον τρόπο και τον βαθμό που παρακολουθούνται από τους επιστήμονες και το ΙΜΠΗΣ. Επισήμανε ότι τα ηφαίστεια προειδοποιούν και δεν είναι όπως οι σεισμοί που συμβαίνουν ξαφνικά. Τις μελέτες και τα αποτελέσματα τους αλλά και την συνεργασία που έχουν με τον Δήμο Θήρας για την προετοιμασία ώστε η πολιτική προστασία να λειτουργήσει όπως πρέπει αν χρειαστεί. Αναφερόμενος στο  που θα πρέπει πάνε οι κάτοικοι σε περίπτωση ανάγκης και ποια θα είναι τα σημεία διαφυγής, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μιας γνώμης αλλά τεκμηριωμένης επιστημονικής έρευνας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης Ηφαιστειολόγος Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης( ΙΜΠΗΣ)

Στην ομιλία του ο Αντώνης Ραλλάτος Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την εισήγηση του με τις 2 ημερομηνίες που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ ο λαός της Σαντορίνης και αφορούν την πολιτική προστασία. Την 9η Ιουλίου του 1956 όπου έγινε ο σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που ισοπέδωσε σχεδόν στο νησί .Με αποτέλεσμα να θρηνήσει 53 νεκρούς και 100 τραυματίες με εκατοντάδες κτίρια να έχουν καταστραφεί και χιλιάδες να έχουν υποστεί ζημιές όχι μόνο στην Σαντορίνη αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Την επόμενη ημερομηνία που ανέφερε ο Α. Ραλλάτος κατά την ομιλία του, ήταν η 5η Απριλίου 2007 που το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND προσέκρουσε σε ύφαλο και βυθίστηκε με αποτέλεσμα την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Καλντέρας. Εκατοντάδες χημικά και καύσιμα διέρρευσαν ενώ τοξικά και ρυπογόνες ουσίες συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον καθώς το πλοίο παραμένει στον βυθό της Καλντέρας.

Αντώνης Ραλλάτος Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

« Μας λένε ότι για τις καταστροφές φταίει η κλιματική κρίση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ασύμμετρες απειλές, τα λάθη στον σχεδιασμό υπηρεσιακών παραγόντων, ή  οι κάτοικοι που αυθαιρέτησαν. Προσπαθούν να κρύψουν την ακραία επιλεκτική ανικανότητα τους που έχει αντιλαϊκό ταξικό πρόσημο” σημείωσε ο Αντώνης Ραλλάτος Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναφέρθηκε επίσης στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Που είναι ενταγμένος στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των κατασταλτικών μηχανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα.
Επισημαίνοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της «Εσωτερικής και Εξωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης « και του ΝΑΤΟ με τις ένοπλες δυνάμεις ως εργαλείο υλοποίησης της σύνδεσης με την πολιτική προστασία όπως είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο Μάτι ο τότε υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος.

Ν. Ζώρζος Δήμαρχος Θήρας

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θήρας Ν. Ζώρζος,  δηλώνοντας στους παραβρισκόμενους ότι έχουν ήδη ετοιμάσει σχέδιο πολιτικής προστασίας, έχει γίνει ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις αρμοδιότητες τους και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης. Ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση των κατοίκων και των επιχειρηματιών σε όλα τα επίπεδα καθώς και των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Ανέφερε επίσης ότι το Δεκέμβριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί άσκηση στο νησί των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για να δουν στην πράξη τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Αναφερόμενος στη δημιουργία  παρατηρητηρίου των ηφαιστείων ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της αφαλάτωσης της ΔΕΥΑΘ στην Οία. Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τον αργό ρυθμό του κρατικού μηχανισμού για εγκρίσεις έργων και ενεργειών που απαιτούνται.

Α. Χάλαρης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Δυστυχώς ο άνθρωπος επεκτάθηκε σε σημεία που δεν θα έπρεπε να είναι μέσα στα δάση πολύ κοντά στη θάλασσα αυτό είναι απόρροια της επεκτατικής του φύσης αλλά και του κράτους που δεν οργάνωσε ποτέ τίποτα σημείωσε στον χαιρετισμό του  ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Α. Χάλαρης ο οποίος δήλωσε ότι . Εδώ διακυβεύονται πια ανθρώπινες ζωές και πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που κάποιους θα πειράξουν αλλά πρέπει να εφαρμοστούν. Σημειώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κονδύλια για να τις εφαρμόσει και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ανδρέας Βλάχος, Γιατρός , υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με την Λαϊκή Συσπείρωση

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Ανδρέας Βλάχος, Γιατρός , υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΚΕ ο οποίος επεσήμανε την ετοιμότητα που πρέπει να έχουν οι δομές υγείας καθώς είναι οι πρώτες που καλούνται σε φυσικές καταστροφές να συνδράμουν.

Ακολούθησαν ερωτήματα προς τους επιστήμονες από το κοινό, οι οποίες έδειξαν την ανάγκη για ενημέρωση και το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκδηλώσεις και πόσο αναγκαίο να γίνονται προκειμένου να ενημερώνεται ο κόσμος και να ξέρει τι πρέπει να κάνει αλλά και να γνωρίζει τον βαθμό ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι  δημοτικών παρατάξεων, της Περιφέρειας, της ΟΓΕ, της ΕΛΛΕΤ και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Θήρας.