Η Ελλάδα-΄Ηπειρος, η φύση της και το σχόλιο του ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Μια φωτογραφία από την Ήπειρο, την Δρακολίμνη Τύμφης, ενός σπουδαίου φωτογράφου του Φώτη Καφέτση επέλεξε ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο για να στείλει ένα μήνυμα για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών και την διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Γη. Μια φωτογραφία που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό φωτογραφίας των περιοχών NATURA   στη χώρα μας.

“Η Ελλάδα έγινε πρόσφατα η 1η ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε τις Βασικές Περιοχές Βιοποικιλότητας (KBAs) στους νόμους και τις πολιτικές της. Οι KBAs είναι τα πιο σημαντικά μέρη στον κόσμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συνολική υγεία του πλανήτη. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση που πρωτοπορεί αναδεικνύοντας τις #KeyBiodiversityAreas ως βασικό εργαλείο για την επέκταση ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Γη” αναφέρει ο ηθοποιός στην ανάρτηση του.

 

 

 

Η διαφήμιση της Ελλάδας και της Ηπείρου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και αναρτήσεις και μάλιστα από ηθοποιούς που έχουν εκατομμύρια ακολούθους  είναι πολύ σημαντική ειδικά όταν αναφέρονται στην βιοποικιλότητα και την αναγκαιότητα της προστασίας της.

Στην ανάρτηση του ο ηθοποιός λέει πως η Ελλάδα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που όρισε προστατευόμενες περιοχές βιοποικιλότητας που είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται και να προστατεύονται για την υγεία όλου του πλανήτη.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω ότι από την άλλη πλευρά κάτι που δεν γνωρίζει ο δημοφιλής ηθοποιός. Η  ίδια κυβέρνηση έχει δώσει άδειες σε αυτές τις περιοχές να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες,  φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας και Μικρά Υδροηλεκτρικά Φράγματα αλλοιώνοντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Δίνει το δικαίωμα σε ” Απάτητα βουνά”  να γίνουν διανοίξεις δρόμων με ότι αυτό συνεπάγεται για να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις αυτού του είδους. Στέκεται μπροστά στους κατοίκους που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους με ΜΑΤ. Αφήνει και γίνονται παρεμβάσεις και επεκτάσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς αλλοιώνοντας τα στοιχεία εκείνα που κάνουν ιδιαίτερο έναν τόπο και πολλά άλλα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι θέμα πολιτικής είναι θέμα τάξης δεν μπορεί να καταστρέφεις αυτό που χρειάζεσαι για να ζήσεις και αυτό για το οποίο έρχονται όλοι για να δουν στην Ελλάδα και να βιώσουν.

Ζητώ συγνώμη από τον φωτογράφο Φώτη Καφέτση για αυτές τις αναφορές αλλά πιστεύω ότι για να έχουμε αυτά τα βουνά και το φυσικό περιβάλλον  και για να μπορεί να τα φωτογραφίζει τόσο μοναδικά όπως κάνει πρέπει πρώτα απ΄όλα να τα προστατεύουμε.