Η υπευθυνότητα είναι -προς το παρόν- το μοναδικό «εμβόλιο» που θα μας «ανοσοποιήσει» και θα μας προστατεύσει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πολίτες των νησιών των Κυκλάδων.

Εφιστά την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αποτελεί στοίχημα για τις μικρές κοινότητες των νησιών μας, με την τεράστια αναλογικά τουριστική κινητικότητα των ημερών άλλα και το μικρό ηλικιακό μέσο όρο επισκεπτών, η αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και η αποτελεσματική ανάσχεση της πανδημίας. Η συμμόρφωσή μας με τα προτεινόμενα μέτρα των ειδικών επιστημόνων που έχει επιβάλλει η πολιτεία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων εφιστά την προσοχή, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η υπευθυνότητα είναι -προς το παρόν- το μοναδικό «εμβόλιο» που θα μας «ανοσοποιήσει» και θα μας προστατεύσει.

Εμείς οι Κυκλαδίτες πρέπει πρώτοι να αποτελέσουμε το παράδειγμα στους επισκέπτες των νησιών μας ώστε με την στάση μας και την συμμόρφωση μας στα μέτρα, να πείσουμε τον κάθε τουρίστα για την αναγκαιότητα και την συμμόρφωσή του σ’ αυτά. Η ουσιαστική χρήση της μάσκας (να καλύπτει τη μύτη και το στόμα) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους που δεν μπορεί να τηρηθεί η αναγκαία απόσταση.

Η χρήση της ασπίδας προσώπου δεν αποτελεί μέσο προστασίας χωρίς ταυτόχρονα την χρήση μάσκας. Ειδικότερα δε αυτές οι υποτυπώδεις ασπίδες που καλύπτουν μόνο το στόμα αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς είναι εντελώς άχρηστες για την ατομική άλλα και την κοινωνική προστασία. Η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων και η υγιεινή των χεριών μας αποτελούν απλές αλλά τόσο σημαντικές ενέργειες που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Θα πρέπει να προστατέψουμε τις δημόσιες δομές υγείας αποφεύγοντας τις άσκοπες επισκέψεις μας ή τις κάθε είδους «εξυπηρετήσεις» που λαμβάνουν χώρα, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς των δομών, το νοσηλευτικό ή άλλο προσωπικό και τους ιατρούς που υπηρετούν στις δομές αυτές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται να διατηρηθούν οι δευτεροβάθμιες δομές δημόσιας υγείας σε τέτοια κατάσταση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην όποια κρίσιμη περίοδο.

Τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας οφείλουν να περιφρουρήσουν με αποτελεσματικό τρόπο την τήρηση των μέτρων, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες, που δεν είναι και λίγες, όπου παρατηρείται αυξημένος συνωστισμός.

Οι επαγγελματικές ενώσεις και σύλλογοι καλούνται να κατευθύνουν τα μέλη τους προς την συμμόρφωση των επιχειρήσεων – μελών τους στα μέτρα και να υπενθυμίζουν στα μέλη τους ότι για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε και του χρόνου πρέπει να καταφέρουμε να επιβιώσουμε από την πανδημία φέτος!

Αυτό το καλοκαίρι οι Κυκλάδες που αγαπάμε, τα νησιά που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ή επιλέξαμε να ζήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε μας χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε υγιείς, μας χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε προσεκτικούς. Αυτό το καλοκαίρι είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις οφείλουμε να φερθούμε με ωριμότητα και σύνεση.

Αγαπητοί Κυκλάδιτες, να είστε προσεκτικοί, μείνετε υγιείς,
καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων.