Η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη του ΥΠΠΟΑ

Έντονες κοινωνικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου εμφανίζεται να έχει αντικατασταθεί το πλακόστρωτο στον Ιερό Βράχο με τσιμεντένιους διαδρόμους .

photo: Χάρης Ξανθόπουλος

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είχε γνωμοδοτήσει θετικά και ομόφωνα για την υλοποίηση του έργου.

photo: Χάρης Ξανθόπουλος

Δεν γνωρίζουμε αν το έργο στην τελική του μορφή θα παρουσιάζει άλλη εικόνα απ’ αυτή που αποτυπώνουν οι φωτογραφίες αυτή τη στιγμή. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια πηγαίνοντας προς την Ακρόπολη και στο Λόφο του Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη είχαν μια φιλοσοφία «Να μοιάσουμε μ’ αυτό που πραγματικά είμαστε» ας ελπίσουμε αυτό που είμαστε σήμερα για το Υπουργείο να μην αντικατοπτρίζεται σ’ αυτή την εικόνα .

Το ΥΠΠΟΑ μετά τις έντονες αντιδράσεις εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι τουλάχιστον επί μια εικοσαετία οι διαδρομές αυτές είναι στρωμένες με τσιμέντο. Δημιουργείται ωστόσο εύλογα και πάλι το ερώτημα αντί να διορθώσουμε το έγκλημα που έγινε στο παρελθόν, τσιμεντώνουμε την Ακρόπολη με καλύτερα καλούπια και σύγχρονα υλικά ?

Στην ανακοίνωση του το  ΥΠΠΟΑ  με σκωπτικό ύφος αναφέρει:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση.

ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες.