Η επιδημία ενισχύεται δυναμικά στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο

Ελλάδα

Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών, σημείωσε ο Επικ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκ. Μαγιορκίνης, στην επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 27 Οκτωβρίου. Χθες 28 Οκτωβρίου στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 1.547 νέα κρούσματα, καταγράφηκαν 10 θάνατοι ενώ βρίσκονται διασωληνωμένοι 108 ασθενείς.

“Είναι αδύνατον, να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και το βλέπουμε αυτό με τους αριθμούς από την Ευρώπη“σημείωσε κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Παγκόσμια

Το δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα διατηρεί την έντασή του σε υψηλή δυναμική, με περισσότερες από 400.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, έχοντας ξεπεράσει τα 43 εκατομμύρια διαγνώσεις από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 4.000 ανά ημέρα.

 

Ευρώπη

Στην Ευρώπη η επιδημία ενισχύεται δυναμικά και έχει πλέον ξεπεράσει τους 250.000 ανθρώπους που κατέληξαν με SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας, ενώ συνεχίζει να εξαπλώνεται με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνάει τις 210.000 ανά ημέρα.

 

Η Γαλλία πλήττεται βαρύτατα με περισσότερες από 50.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

 

Η Γερμανία πλησιάζει τα 15.000 κρούσματα την ημέρα.

 

Η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττονται με περισσότερες από 24.000 διαγνώσεις ανά ημέρα.

Στην Ιταλία οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας για τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα για τον περιορισμό  της πανδημίας.

Η Ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να διαθέσει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα .

 

Στην Ελβετία το ποσοστό των θετικών τεστ έχει φτάσει στο 29%, ενώ πληροφορίες λένε ότι μεγάλα Νοσοκομεία ζητάνε τη συνδρομή εθελοντών.

 

Τι μέτρα έχουν ληφθεί

Στην Ιταλία από εχθές και για ένα μήνα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν από τις 6 το απόγευμα επιτρέποντας μόνο πακέτα για το σπίτι. Τα γυμναστήρια, οι πισίνες, τα θέατρα και τα σινεμά θα παραμείνουν κλειστά. Ομοίως συγκεντρώσεις για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες απαγορεύονται.

Στην Ισπανία, την Κυριακή ξεκίνησε απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11 το βράδυ και 6 το πρωί σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα είναι σε εφαρμογή για 15 ημέρες, αλλά ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει επέκτασή τους για 6 μήνες.

Στην Γαλλία από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου η Γαλλία, προχωρά σε lockdown προκειμένου να αντιμετωπιστεί το  δεύτερο κύμα της πανδημίας  σύμφωνα με  την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου.

Απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα είναι κλειστά. Ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σουπερ μάρκετ και φαρμακεία. Σχολεία, πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.  Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται με τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν.  Η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται με τα απαραίτητα έγγραφα και θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας , υγείας, μετάβαση σε σχολείο , σουπερ μάρκετ, φαρμακεία και για άσκηση 1 ώρα την ημέρα.

 

Στην Γερμανία σε τύπου “lockdown” από τις 2 Νοεμβρίου έως το τέλος του μήνα

Κλείνουν μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης για το κοινό και θα λειτουργούν μόνο πακέτα για το σπίτι.
Καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τα ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ενώ τα ξενοδοχεία δεν θα δέχονται τουρίστες από το εξωτερικό για διανυκτέρευση παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις.
Τα σχολεία και οι εμπορικές επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως 10 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για την Bundesliga.
Αποφασίστηκε η κατάσταση να αξιολογηθεί και πάλι σε δύο εβδομάδες