Η Διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και οι Περιφέρειες

Eυρεία σύσκεψη με αντικείμενο το νέο νομοσχέδιο για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του Υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου και των Περιφερειαρχών της χώρας.

Στην σύσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας ότι εντός μηνός θα τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου αφού σχεδόν έχει ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή .

Η παρουσίαση των βασικών αρχών και των παραμέτρων έγινε από τον Ξενοφών Κοντιάδη , πρόεδρο της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών , καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σκοπός της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, μέσω του νέου νομοσχεδίου είναι ο ορισμός των αρμοδιοτήτων και η επίτευξη του στόχου της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Τα ζητήματα της στελέχωσης και της χρηματοδότησης των Περιφερειών κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των περισσοτέρων Περιφερειαρχών και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, πρόσθεσε και το ζήτημα της Νησιωτικότητας.

“Δεν μπορεί πια να λειτουργεί η νησιωτική Ελλάδα με τους κανόνες της ηπειρωτικής χώρας. Οι οριζόντιες πολιτικές καταλήγουν ισοπεδωτικές για τα νησιά. Ωρίμασε ο χρόνος, οι ανάγκες, οι πολίτες και πρέπει να ωριμάσει και η εφαρμοζόμενη πολιτική με τρόπο που να αναγνωρίζει έμπρακτα στους νησιώτες τις ειδικές συνθήκες” τόνισε ο Περιφερειάρχης την τοποθέτηση του.

 

Οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου είναι :

 

α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου -με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους.

β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων).

γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες -και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας- όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία).

δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε επίσης ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σκοπός είναι, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.