Η αποστολή του αιώνα η ασφαλής παροχή εμβολίων COVID-19

Η ώρα προετοιμασίας για τη μεταφορά εμβολίων COVID-19 είναι τώρα

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προσεκτικό σχεδιασμό με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να διασφαλίσουν πλήρη ετοιμότητα όταν τα εμβόλια για το COVID-19 εγκριθούν και είναι διαθέσιμα για διανομή. Προειδοποιώντας για δυνητικά σοβαρούς περιορισμούς χωρητικότητας στη μεταφορά εμβολίων αεροπορικώς.

Το εναέριο φορτίο παίζει βασικό ρόλο στη διανομή εμβολίων σε κανονικούς χρόνους μέσω καθιερωμένων παγκόσμιων συστημάτων διανομής ευαίσθητων στο χρόνο και τη θερμοκρασία. Αυτή η ικανότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ταχεία και αποτελεσματική μεταφορά και διανομή εμβολίων COVID-19 όταν είναι διαθέσιμα και δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό, με επικεφαλής κυβερνήσεις και υποστήριξη από τους ενδιαφερόμενους του κλάδου.

«Η ασφαλής παροχή εμβολίων COVID-19 θα είναι η αποστολή του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αεροπορικών φορτίων. Αλλά δεν θα συμβεί χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό. Και η ώρα για αυτό είναι τώρα. Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να πρωτοστατήσουν στη διευκόλυνση της συνεργασίας σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις, οι ρυθμίσεις ασφαλείας και οι διαδικασίες των συνόρων να είναι έτοιμες για το τεράστιο και πολύπλοκο έργο που θα ακολουθήσει », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac.

 

«Η αποτελεσματική παροχή δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου σε ολόκληρο τον κόσμο θα περιλαμβάνει εξαιρετικά πολύπλοκα υλικοτεχνικά και προγραμματικά εμπόδια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, τους κατασκευαστές εμβολίων και τους υλικοτεχνικούς εταίρους για να διασφαλίσουμε μια αποτελεσματική παγκόσμια ανάπτυξη ενός ασφαλούς και προσιτού εμβολίου COVID-19 », δήλωσε ο Δρ Seth Berkley, Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi, της Vaccine Alliance.

 

Εγκαταστάσεις:

Τα εμβόλια πρέπει να αντιμετωπίζονται και να μεταφέρονται σύμφωνα με τις διεθνείς κανονιστικές απαιτήσεις, σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες και χωρίς καθυστέρηση για να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα (αριθμός δόσεων, ευαισθησίες θερμοκρασίας, τοποθεσίες παραγωγής κ.λπ.), είναι σαφές ότι η κλίμακα δραστηριότητας θα είναι τεράστια, ότι θα απαιτηθούν εγκαταστάσεις ψυχρής αλυσίδας και ότι η παράδοση σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα χρειάζεται.

Οι προτεραιότητες για την προετοιμασία εγκαταστάσεων για αυτήν τη διανομή περιλαμβάνουν:

 

  • Διαθεσιμότητα ελεγχόμενων θερμοκρασιών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού – μεγιστοποίηση της χρήσης ή επαναπροσδιορισμός υφιστάμενης υποδομής και ελαχιστοποίηση προσωρινών κατασκευών
  • Διαθεσιμότητα προσωπικού εκπαιδευμένου να χειρίζεται εμβόλια ευαίσθητα στο χρόνο και τη θερμοκρασία
  • Ισχυρές δυνατότητες παρακολούθησης για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εμβολίων

Ασφάλεια:

Τα εμβόλια θα είναι πολύτιμα προϊόντα. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αποστολές παραμένουν ασφαλείς από παραβίαση και κλοπή. Υπάρχουν διαδικασίες για τη διατήρηση της ασφάλειας των αποστολών φορτίου, αλλά ο πιθανός όγκος των αποστολών εμβολίων θα χρειαστεί έγκαιρο σχεδιασμό για να διασφαλιστεί ότι είναι επεκτάσιμες.

 

Συνοριακές διαδικασίες:

 

Η αποτελεσματική συνεργασία με τις υγειονομικές και τελωνειακές αρχές θα είναι, ως εκ τούτου, απαραίτητη για τη διασφάλιση έγκαιρων κανονιστικών εγκρίσεων, κατάλληλων μέτρων ασφαλείας, κατάλληλου χειρισμού και εκτελωνισμού.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση δεδομένου ότι, ως μέρος των μέτρων πρόληψης του COVID-19, πολλές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει μέτρα που αυξάνουν τους χρόνους επεξεργασίας.

Οι προτεραιότητες για διαδικασίες συνόρων περιλαμβάνουν:

  1. Εισαγωγή γρήγορων διαδικασιών για άδειες πτήσης και προσγείωσης για επιχειρήσεις με εμβόλιο COVID-19
  2. Εξαίρεση μελών του πληρώματος πτήσης από απαιτήσεις καραντίνας για τη διασφάλιση της διατήρησης αλυσίδων εφοδιασμού φορτίου
  3. Υποστήριξη προσωρινών δικαιωμάτων κυκλοφορίας για επιχειρήσεις με εμβόλια COVID-19 όπου ενδέχεται να ισχύουν περιορισμοί
  4. Κατάργηση των ωρών λειτουργίας για πτήσεις που μεταφέρουν το εμβόλιο για τη διευκόλυνση των πιο ευέλικτων λειτουργιών παγκόσμιου δικτύου

Δίνοντας προτεραιότητα κατά την άφιξη αυτών των ζωτικών αποστολών για την αποφυγή πιθανών εκδρομών               θερμοκρασίας λόγω καθυστερήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την ελάφρυνση των δασμών για τη διευκόλυνση της            κυκλοφορίας του εμβολίου

5. Χωρητικότητα

Εκτός από τις απαραίτητες προετοιμασίες και συντονισμό των μεταφορών, οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη την τρέχουσα μειωμένη ικανότητα φορτίου της παγκόσμιας βιομηχανίας αερομεταφορών.

Η IATA προειδοποίησε ότι, με τη σοβαρή κάμψη της επιβατικής κίνησης, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει τα δίκτυα και έχουν βάλει πολλά αεροσκάφη σε απομακρυσμένη μακροχρόνια αποθήκευση.

Το παγκόσμιο δίκτυο διαδρομών έχει μειωθεί δραματικά από τα 24.000 ζεύγη πόλεων πριν το COVID.

Η ΠΟΥ, η UNICEF και η Gavi έχουν ήδη αναφέρει σοβαρές δυσκολίες στη διατήρηση των προγραμματισμένων προγραμμάτων εμβολίων κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 λόγω, της περιορισμένης συνδεσιμότητας του αέρα.

«Όλος ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία ένα ασφαλές εμβόλιο COVID. Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες έχουν ασφαλή, γρήγορη και δίκαιη πρόσβαση στις αρχικές δόσεις όταν είναι διαθέσιμες. Ως η κορυφαία εταιρεία για την προμήθεια και προμήθεια του εμβολίου COVID εκ μέρους της Διευκόλυνσης COVAX, η UNICEF θα ηγηθεί αυτής της πιθανότητας να είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη λειτουργία ποτέ στον κόσμο.