Γιάννης Μπουτάρης: Θα χαθεί η Σαντορίνη σε λίγα χρόνια αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις

Πέρασε ένας χρόνος από την στιγμή που συναντήσαμε τον Γιάννη Μπουτάρη στη Σαντορίνη στην επίσκεψη του για την παρουσίαση του βιβλίου του “εξήντα χρόνια Τρύγος”. Σε αυτή την επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για το μέλλον της Σαντορίνης αλλά και το πως είδε ο ίδιος το νησί μια που είχε να το επισκεφθεί 6 χρόνια. ” Η Σαντορίνη είναι σε μια φάση πολύ κρίσιμη για το μέλλον της” ανέφερε στο Santorini Magazine εκφράζοντας την ανησυχία του για την αλλαγή του τόπου που διαπίστωσε στο πέρασμα αυτών των λίγων χρόνων που μεσολάβησαν από την τελευταία του επίσκεψη στο νησί.

Σήμερα με αφορμή τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφορικά με το πόσο χτίστηκαν οι Κυκλάδες τα τελευταία 5 χρόνια όπου η Σαντορίνη αριθμεί  επιπλέον 450.000 τετραγωνικά μέτρα,  τα λόγια του Γιάννη Μπουτάρη στο Santorini Magazine εκφράζουν τις φωνές εκείνων που ανησυχούν για το μέλλον της Σαντορίνης  έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο με την ανεξέλεγκτη οικιστική της ανάπτυξη.

Χάθηκε η ντομάτα από τη Σαντορίνη και έτεινε να χαθεί και το αμπέλι.  Ευτυχώς κατάφερε και ισορρόπησε και ότι ακούω υπάρχει και αύξηση στις αμπελοκαλλιέργειες και στη Θηρασιά ακόμη αναφέρει ο Γιάννης Μπουτάρης. Η ιδιομορφία του νησιού το ηφαίστειο τα Φηρά το Ημεροβίγλι το Ακρωτήρι όλη η ομορφιά του τοπίου  το έκανε προορισμό για όλο τον κόσμο .

” Έχουμε τουρισμό πιο πολύ από όσο μπορεί να αντέξει η Σαντορίνη”

Πρέπει κάποιος το Υπουργείο Τουρισμού να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Σαντορίνης το οποίο να τηρηθεί. Σχέδια έχουμε ένα σωρό, τα συρτάρια είναι γεμάτα σχέδια, το θέμα είναι ποιος θα τα εφαρμόσει. Αυτοί που μπορούν να τα εφαρμόσουν στην ουσία είναι οι Δήμαρχοι, που είναι οι πυρήνες της κοινωνίας.

Για να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο δεν είναι  καθόλου απλή ιστορία. Γιατί;

“Πρέπει να συνυπάρχουν ο Τουρισμός με την Αγροτιά”.

Το να είσαι αγρότης στην Σαντορίνη δεν είναι καθόλου εύκολο να πας να σκάψεις κάτω από αυτόν τον ήλιο.

“Το κρασί είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Σαντορίνης”

“Το κρασί της Σαντορίνης είναι ένα πολιτιστικό αγαθό. Ουσιαστικά διηγείται την ιστορία της Σαντορίνης. Μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για το στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης της Σαντορίνης. Αυτό όμως πρέπει να γίνει δεν φτάνει μόνο να το λέμε ούτε μόνο να γίνει γιατί πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος εφαρμογής.

“Γιατί θα την χάσουμε την Σαντορίνη όχι τώρα τα επόμενα χρόνια”

Ερώτηση: Είχατε κάποια χρόνια να επισκεφθείτε το νησί τι διαφορές βλέπετε?

Είχα 6 χρόνια να έρθω στη Σαντορίνη ο δρόμος από τα Φηρά μέχρι το Μεγαλοχώρι ήταν γεμάτος αμπέλια. Τώρα έχει που και που κανένα αμπελάκι αλλά είναι γεμάτος σπίτια, rooms to let και μαγαζιά. Δεν λέω όχι, να γίνουν και αυτά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αλλά πρέπει να υπάρχει μια σκέψη ” Που πάει όλη αυτή η ιστορία”.

“Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να βασίζονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αυτού του θησαυρού για την Ελλάδα που είναι η Σαντορίνη”.