Για τρίτη φορά σε 6,5 μήνες χωρίς σπίτι, οι πυροσβέστες στη Σαντορίνη

Για Τρίτη φορά θα αναζητήσουν στέγη στο τέλος του μήνα οι 10 πυροσβέστες της Π.Υ. του Αερολιμένα Σαντορίνης.

Σύμφωνα με παρέμβαση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών της ΠΟΕΥΠΣ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδη, οι πυροσβέστες μένουν σε ένα σπίτι που προσφέρει αφιλοκερδώς ιδιώτης της τοπικής κοινωνίας.

Στο τέλος του μήνα λήγει η περίοδος μίσθωσης του ακινήτου που συμφώνησε ο ιδιώτης με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας και πρέπει και πάλι να αναζητήσουν στέγη. Το συγκεκριμένο οίκημα σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα ωστόσο λόγω της έλλειψης προσφερόμενης στέγης προς ενοικίαση στο νησί, έφτασε να φιλοξενεί 11 Πυροσβέστες , μετά από 3 συνεχόμενα χρόνια που αντιμετώπιζαν προβλήματα στέγασης.

Στην παρέμβαση τους υπενθυμίζουν ότι:

Από την 1η Απριλίου του 2017 μέχρι 18 Μαρτίου του 2020 για τρία σχεδόν χρόνια οι συνάδελφοι τους που υπηρετούν στην Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης βίωσαν καταστάσεις απαράδεκτες και πρωτογνωρες για λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού που μετατίθενται , σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο.

Τον 1ο χρόνο διέμεναν σε ετοιμόρροπο κτήριο εντός του αεροδρομίου και τα άλλα δύο στα «πολυτελέστατα» κοντέινερ μέχρι στις 18 Μαρτίου του 2020 η διοίκηση τους κατόπιν αιφνίδιας προφορικής εντολής, τους διέταξε να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας τους όπου διέμεναν μέσα σε 20 λεπτά.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι πυροσβέστες απαίτησαν την μεταφορά τους μέσω αναφορών προς τη διοίκηση τους βάση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση αλλά και των σχετικών διαταγών που εκδόθηκαν από το Α.Π.Σ. για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα κοντέινερ είχαν περιορισμένο χώρο και οι προβλεπόμενες αποστάσεις βάση των προληπτικών μέτρων που εξέδωσε ο ΕΟΔY δεν μπορούσαν να τηρηθούν αλλά και γενικότερα για την συνολική προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μέχρι σήμερα παρά τις δεσμεύσεις του Δήμου για επίλυση του προβλήματος δεν έχει γίνει τίποτα αλλά και η διαχειρίστρια εταιρία του Αερολιμένα Fraport Greece παρά τις υποσχέσεις της για ανέγερση σύγχρονου κτιρίου που θα στέγαζε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου το 2018 δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια.

Ακόμα και σήμερα Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου στεγάζεται σε κοντέϊνερ.

Σε απόσταση 45 μέτρων από τον αεροδιάδρομο μέσα στα καυσαέρια και την ηχορύπανση.

 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών στην παρέμβαση της προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητά :

 

  • Tην άμεση επίλυση στέγασης και σίτισης των πυροσβεστών του Αερολιμένα Σαντορίνης και των άλλων περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα

 

  • Χορήγηση σε όλους του πυροσβέστες που μετατέθηκαν σε νησιωτικές ή ηπειρωτικές περιοχές μηνιαία οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης και οδοιπορικά έξοδα για την τοποθέτηση τους σε όσους δεν έχουν χορηγηθεί.

 

  • Να υπάρξει έλεγχος των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των πυροσβεστών σε όλα τα ιδιωτικά περιφερειακά αεροδρόμια και να παρθούν άμεσα μέτρα αν παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα.