Γενικό Νοσοκομείο Θήρας: ” Kάντο όπως στην Κρήτη”. Σε εργολάβο η σίτιση ασθενών και εφημερευόντων γιατρών

Σε Catering η σίτιση των ασθενών και των εφημερευόντων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Βάσιμη η καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Θήρας που έκανε λόγο για πληροφορίες που αφορούσαν το κλείσιμο της κουζίνας του Νοσοκομείου και την ανάθεση σε ιδιώτη της σίτισης των ασθενών και των ιατρών μέσω Catering μετά την παραίτηση της μίας από τους δύο βοηθούς που εργαζόταν στην κουζίνα του νοσοκομείου.

 

Σύμφωνα με απόφαση της  Εντεταλμένης Συμβούλους και Αντιπροέδρου της ΑΕΜΥ ΑΕ του ΓΝΘ, Ελένης Μπορμπουδάκη που αναρτήθηκε στην Διαύγεια χθες 9 Οκτωβρίου και κατόπιν εισήγησης όπως αναφέρετε του τμήματος διαιτολόγιας του Γ.Ν. Θήρας  αποφασίστηκε η προμήθεια υπηρεσιών σίτισης ασθενών και εφημερευόντων ιατρών με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΕΜΜ.ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ Ε.Ε.  έναντι του ποσού των δύο χιλιάδων οκτακοσίων είκοσι πέντε ευρώ (2.825,00) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%.

Σήμερα 10 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και διαπιστώσαμε ότι το Catering έχει ξεκινήσει ήδη. Οι πληροφορίες μας λένε ότι και χθες 9 Οκτωβρίου η σίτιση ασθενών και εφημερευόντων ιατρών έγινε πάλι με Catering.

Η Συντονιστική Επιτροπή  Πολιτών Θήρας για την Στελέχωση του νοσοκομείου  ανέφερε στις  6 Οκτωβρίου στην ανακοίνωση – καταγγελία ότι : “πληροφορίες μας, μετά και την παραίτηση της βοηθού μαγείρου, αναμένεται να γίνει συμφωνία με ιδιώτη που θα παρέχει στο Νοσοκομείο υπηρεσίες catering, έτοιμου δηλαδή φαγητού, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της κουζίνας, κι αναρωτιόμαστε εάν αυτές μας οι πληροφορίες ευσταθούν. Διότι εάν ναι, τότε είναι ολοφάνερη η κατεύθυνση και μη αναστρέψιμη πορεία του Νοσοκομείου στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, με την παράδοση ενός ακόμη τμήματος σε εργολάβο. Ως προς αυτό, την παραχώρηση δηλαδή σε εργολάβο ενός ακόμη τμήματος του ΓΝΘ, η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην επιβεβαίωση των φωνών που λένε πως οι μαζικές αυτές αποχωρήσεις πρώην εργαζομένων από το Νοσοκομείο έγιναν σκόπιμα, κατόπιν πιέσεων από πλευράς Διοίκησης, με αποκλειστικό σκοπό την παράδοση και “άλωση” του Νοσοκομείου από ιδιώτες, με οικονομικές συμφωνίες μάλιστα που δεν ωφελούν οικονομικά το Νοσοκομείο έναντι του δικού του προσωπικού, όπως αφήνεται να εννοηθεί”.

Να σημειώσουμε πως στην απευθείας ανάθεση δεν διευκρινίζεται το συγκεκριμένο ποσό για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτει το κόστος της σίτισης των ασθενών και των εφημερευόντων γιατρών .

Επίσης σημειώνουμε πως η κουζίνα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια έως και πριν την παραίτηση της μίας  εργαζόμενης βοηθού,  με δύο βοηθούς χωρίς μάγειρα. Στην κουζίνα σύμφωνα με τα στοιχεία έπρεπε να υπηρετούν για να είναι στελεχωμένη τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι, 3 ΔΕ και 2 ΥΕ. 

Δεν έχουμε δει εκτός από τις προκηρύξεις για γιατρούς με καθεστώς ΑΠΥ και με σύμβαση ενός χρόνου,  καμία προκήρυξη που να αφορά το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου ούτε και άλλα τμήματα.

 

Αγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα για την ανεύρεση γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

 

Μια που μιλάμε για τις προκηρύξεις των γιατρών εντύπωση μας προκάλεσε διαφήμιση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας που έπεσε στην αντίληψη μας και υπάρχει στο διαδίκτυο και μάλιστα σε κοινωνικό δίκτυο,  που γνωστοποιεί την αναζήτηση γιατρών προς κάθε ενδιαφερόμενο. Δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα ανάλογη  διαφήμιση από δημόσιο νοσοκομείο . Σας την παραθέτουμε.

Έρχεται σε αντίθεση αυτή η απόφαση για το Catering με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη;

 

Όλα δείχνουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας έχει δικά του κριτήρια για τις προσλήψεις και την κάλυψη των κενών θέσεων των τμημάτων και από ότι όλα δείχνουν ο προσανατολισμός είναι οι εργολάβοι εντύπωση βέβαια προκαλεί το γεγονός αυτό καθώς την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά  από επικοινωνία με τον τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε την κατάργηση τους.

Σταματούν, με εντολή του υπουργού Υγείας, όλοι οι διαγωνισμοί για εργολάβους στα νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκονται”. Τα παραπάνω ανέφερε στις 29 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, θα συνεχίσουν να εργάζονται οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Στο ΓΝΘήρας φαίνεται ότι ακολουθείται άλλη πρακτική.

” Kάντο όπως στην Κρήτη”

Ο τίτλος που χρησιμοποιήσαμε ” Κάντο όπως στην Κρήτη”  δεν είναι τυχαίος καθώς η Εντεταλμένη Σύμβουλος  και Αντιπρόεδρος της ΑΕΜΥ ΑΕ Ελένη Μπορμπουδάκη έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη έκφραση αναφερόμενη στον εαυτό της και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ωστόσο από την θητεία της  Εντεταλμένης συμβούλου στην 7η ΥΠΕ Κρήτης γίνεται λόγος για καταγγελίες από το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων  ” για ανήθικες πρακτικές, προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές”, της διοικήτριας, Λένας Μπορμπουδάκη, . Με μια σκληρή ανακοίνωσή του, το σωματείο καταγγέλλει τη διοικήτρια ότι διαρκώς προσπαθεί να εκφοβίσει, υποβαθμίσει, υποτιμήσει και απαξιώσει προϊσταμένους και εργαζόμενους, ενώ παράλληλα λειτουργεί με το “διαίρει και βασίλευε””.

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας  στις συγκεντρώσεις των κινητοποιήσεων  για την στελέχωση του, έκαναν λόγο για ανάλογες πρακτικές που εφαρμόζονται και στην Σαντορίνη τόσο από την ίδια όσο και από άλλους εργαζόμενους φιλικά προσκείμενοι στη διοίκηση.Κανείς ωστόσο δεν θέλησε όταν ρωτήθηκε από το Santorini Magazine  να τα πει όλα αυτά στην κάμερα γιατί ο φόβος για τις συνέπειες είναι διάχυτος άλλωστε σε μας το δηλώσανε ευθαρσώς ότι φοβούνται να μιλήσουν επίσημα.

 

Στελεχώνεται με αποσπάσεις και ετήσιες προκηρύξεις άγνωστης ανταπόκρισης ένα Δημόσιο Νοσοκομείο;