Φυγή μηχανικών από το Δημόσιο. Κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα

Η υποβάθμιση τους και οι εξευτελιστικές αποδοχές οδηγούν εκτός δημοσίου του διπλωματούχους μηχανικούς του Δημοσίου που προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν όλη την επόμενη εβδομάδα οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμισή τους και τις εξευτελιστικές αποδοχές ● Κύμα παραιτήσεων από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων από τις 13 ώς τις 17 Νοεμβρίου 2023 ανακοίνωσαν οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ρόλου τους, που έχει αρχίσει πλέον να αποτυπώνεται μέσα και από το πλήθος των παραιτήσεων στελεχών του κλάδου.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ), υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό έως και 50% μηχανικών που διορίζεται στο Δημόσιο αλλά δηλώνει παραίτηση, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες, επειδή δεν αντέχουν «τα παράλληλα καθήκοντα, τις αυθαιρεσίες των αιρετών και φυσικά τις εξευτελιστικές αποδοχές του Δημοσίου».

Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία παραθέτει στοιχεία που της χορηγήθηκαν από το ΑΣΕΠ, στις διαγωνιστικές διαδικασίες του οποίου συμπεριλήφθηκαν αρκετοί διπλωματούχοι μηχανικοί μετά τις κινητοποιήσεις του κλάδου στα έτη 2020-2021. Η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει ότι «οι διαδικασίες αυτές αφενός προχωρούν με καθυστερήσεις, αφετέρου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες προσωπικού των τελευταίων ετών, ούτε τις επερχόμενες αποχωρήσεις, οι οποίες αυξάνουν διαρκώς».

Αναφέρεται αρχικά στην προκήρυξη 13/2021 για προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες, η οποία εξέδωσε οριστικά αποτελέσματα πριν από ένα χρόνο (12/2022), όπου ήδη ένα 37-38% των θέσεων δεν έχουν καλυφθεί λόγω παραιτήσεων. Ειδικά σε ειδικότητες όπως οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%.

Αναλυτικότερα:

● Σε σύνολο 60 προκηρυχθεισών θέσεων για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, καταγράφονται 30 κενές θέσεις για αναπλήρωση και σε σύνολο 77 θέσεων για Μηχανολόγους, 43 κενά.

● Στον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών τα κενά είναι 70 σε σύνολο 238 θέσεων και στον κλάδο των Αγρονόμων Τοπογράφων, 32 σε σύνολο 98 θέσεων.

● Στους Αρχιτέκτονες που προκηρύχθηκαν 115 θέσεις καταγράφονται 38 κενά, ενώ στους Μηχανικούς Περιβάλλοντος από τις 29 θέσεις μένουν κενές οι 9. Δύο είναι τα κενά στις μόλις 7 θέσεις των Χημικών Μηχανικών και 4 στις 6 θέσεις των Μηχανικών Χωροταξίας και Πολεοδομίας.

Συνολικά, σε σύνολο 630 θέσεων που θα καλύπτονταν από το 2021, οι 228 παραμένουν κενές λίγο πριν μπει το 2024. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται μια γενικότερη απροθυμία των διπλωματούχων μηχανικών να στελεχώσουν τις υπηρεσίες του Δημοσίου, με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες και τους χαμηλούς μισθούς.

Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα στοιχεία από τον Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ του 2023. Για τον διαγωνισμό αυτόν κατέθεσαν αιτήσεις συνολικά 4.624 μηχανικοί από διαφορετικές ειδικότητες. Ομως, μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, κρίθηκαν επιτυχόντες τελικά οι 1.391 οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί καθώς εκκρεμεί η έκδοση της προκήρυξης για την επιλογή των επιτυχόντων. Σύμφωνα με την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, υποτίθεται πως θα απορροφηθούν μέσα στο 2023 676 από τους 1.391 επιτυχόντες, ενώ από το ίδιο Μητρώο θα καλυφθούν και οι προσλήψεις του 2024. «Είναι προφανές ότι οι επιτυχόντες δεν επαρκούν για την κάλυψη των θέσεων γιατί θα υπάρξουν ξανά παραιτήσεις, αποχωρήσεις, κοινοί διοριστέοι με άλλους διαγωνισμούς κ.λπ.» επισημαίνει η ομοσπονδία.

Προκύπτει, έτσι, το συμπέρασμα ότι «η απασχόληση στο Δημόσιο δεν είναι πια ελκυστική για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς – παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν – γιατί ο συνδυασμός των τεράστιων ευθυνών που αναλαμβάνουν σε ένα υποστελεχωμένο και δυσλειτουργικό περιβάλλον με τις εξευτελιστικές αποδοχές των νεοδιόριστων (της τάξης των 850 ευρώ τον μήνα, επί 12 μήνες) λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επιστημόνων με διάθεση και όρεξη προσφοράς».

Για τους παραπάνω λόγους διοργανώνουν εβδομάδα κινητοποιήσεων του κλάδου με στόχο τη σωστή λειτουργία σύγχρονων δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών που να προστατεύουν αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τις αναγκαίες για την κοινωνία υποδομές και έργα, κάτι που δεν επιτυγχάνεται μέσα από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Ετσι, στο διάστημα μεταξύ 13 έως και 17 Νοεμβρίου 2023 θα ισχύσει απεργία-αποχή των μηχανικών από:

● Τις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών (ΜηΜΕΔ) για Διαγωνισμούς που έχουν ημερομηνία δημοπράτησης στο ως άνω διάστημα, καθώς και από τις Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών (στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων του Ν. 4412/16), Επιτροπές αξιολόγησης ενστάσεων (του άρθρου 221 παρ.11 α), Επιτροπές παραλαβής υπηρεσιών του άρθρου 221 παρ.11δ του Ν. 4412/2016, Επιτροπές διαπραγμάτευσης για κατεπείγον και αποκλειστικότητα (άρθρο 32Α του Ν. 4412/2016, όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 43 του Ν. 4605/2019), Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Εργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών.

● Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έλεγχο προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.

● Τη σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων κ.λπ.

● Ολα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥΠΟΘΑ Α’ και Β’, ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Προκηρύσσεται επίσης 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 17η Νοεμβρίου και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 11 π.μ.

 

Πηγή: efsyn.gr