Ετοιμάζουν 10ωρη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες

Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας Νομού Κυκλάδων, αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Με τίτλο «ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!» στην ανακοίνωση του αναφέρει:

 

“Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Σήμερα η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζουν το νόμο έκτρωμα που μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, επικαλούμενοι την «σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρακτική». Να δουλεύουμε όσο θέλει, όποτε θέλει ο εργοδότης. Να αγοράζουν την εργασία μας ακόμα πιο φτηνά για να φορτώσουν σε μας την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

 

Ξεδιάντροπα λένε ότι το νέο νομοσχέδιο προστατεύει το 8ωρο. Η αλήθεια είναι ότι το 8ωρο καταργείται και δε θα υπολογίζεται ανά ημέρα εργασίας αλλά σε επίπεδο 6μηνου ως μέσος όρος.

 

Επιβάλλουν την ατομική σύμβαση – «συμφωνία», λέγοντας ψέματα ότι ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη διευθέτηση του ωραρίου του. Εδώ και χρόνια στο κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ατομική σύμβαση – «επιλογή»: ή θα δεχτούν αυτό που επιβάλλει ο εργοδότης ή θα είναι άνεργοι. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι που δούλευαν 7 μέρες την εβδομάδα 10ωρα για 5 μήνες για να καταφέρουν να μαζέψουν το εισόδημα της χρονιάς.

 

Είναι μονόδρομος ο συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας, να μην επιτρέψουμε την κατάργηση του 8ωρου, την 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα των σωματείων μας. Μας θέλουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους, δεμένους χειροπόδαρα, να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς δικαιώματα για να εξασφαλίζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Να μην το επιτρέψουμε! Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια μας

 

Διεκδικούμε:

  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.

 

  •  Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.

 

  •  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

 

  •  Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.

 

  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή”.