Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ενημέρωση, Προετοιμασία, Δράση: οι λύσεις στις νέες προκλήσεις

 

Τα νέα δεδομένα και οι νέες τάσεις που πρόκειται να κυριαρχήσουν στην αγορά παρουσιάστηκαν χθες 22 Φεβρουαρίου στο ενημερωτικό σεμινάριο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών από όλα τα νησιά.

Οι δύο διακεκριμένοι εισηγητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, η Δρ. Γεωργία Ζούνη και ο Δρ. Ιωάννης Κατσανάκης, μίλησαν στους επιχειρηματίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε μια εποχή συνεχών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, με την κρίση της πανδημίας να διαδέχεται ένα ασταθές οικονομικά και ενεργειακά περιβάλλον, εξαιτίας και του συνεχιζόμενου πολέμου.

 

Στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είχαν την ευκαιρία να θέσουν ανοιχτά όλους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.

Οι δύο εισηγητές απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις και ανέλυσαν με παραδείγματα πως στις νέες προκλήσεις και αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε και τις λύσεις δίνουν η ενημέρωση, η προετοιμασία και η δράση.

Στο πλαίσιο αυτό οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών ώστε να βρίσκονται μπροστά από τις εξελίξεις, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και εντός «παιχνιδιού».

 

Κατά την συζήτηση με τους εισηγητές εκτός από το αντικείμενο του σεμιναρίου οι επιχειρηματίες έθεσαν και άλλα ερωτήματα όπως η εύρεση  εργαζομένων αλλά και το πρόβλημα της στέγασης στα νησιά θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους φορείς.

Οι εισηγητές απέναντι σ αυτά τα ζητήματα εστίασαν στο θέμα της εκπαίδευσης  εργαζομένων επισημαίνοντας πως το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και οι λύσεις πέρα από την εκπαίδευση πρέπει να δωθούν μέσα από διάλογο συμπράξεις και συνέργειες τόσο από τους τοπικούς φορείς και τους επιχειρηματίες αλλά και από την Πολιτεία.

Οι εισηγητές ενημέρωσαν τους επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου πως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι στην διάθεση τους  για 3 μήνες προκειμένου να παρέχουν την βοήθεια τους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών.

Να σημειώσουμε ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, έχουν ήδη υιοθετήσει αρκετά νησιά των Κυκλάδων  6 από τα οποία έχουν ήδη μελετήσει σε βάθος και είναι σε θέση να κάνουν τις προτάσεις τους για το πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουριστικά με γνώμονα την βιωσιμότητα αλλά και την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γ. Ρούσσος στην τοποθέτηση του  επεσήμανε τις δράσεις- σεμινάρια που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη αλλά και τα αμέσως επόμενα βήματα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που αφορούν την διαρκή εκπαίδευση των μελών του αλλά και των εργαζομένων τους.

Να σημειώσουμε ότι το  Επιμελητήριο  Kυκλάδων έχει αξιοσημείωτη δράση στον τομέα της εκπαίδευσης των μελών του αποτελώντας το μοναδικό ίσως Επιμελητήριο στη χώρα που δίνει βαρύτητα στον τρόπο αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες τόσο λόγω της πανδημίας και των αλλαγών που επέφερε όσο και της τεχνολογικής προόδου που αλλάζει τα δεδομένα καθημερινά.

Το video του σεμιναρίου θα μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο youtube, μετά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων αλλά και για κάθε νέα είδηση που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα μπορείτε επίσης να επισκέπτεστε το portal e-kyklades.gr καθώς και τις σελίδες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο facebook και το instagram.