Επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη τη Χώρα

Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, με σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου των 7 ημερών από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε, επισήμανε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την χθεσινή ενημέρωση μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

 

Η κ. Βάνα Παγαευαγγέλου τόνισε πως « ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε Περιφερειακές Ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες, υπάρχουν Δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

 

Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα θα μπει και αυτή στο «κόκκινο», τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική πορεία της επιδημίας.

 

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μας, που από σήμερα χαρακτηρίζονται και αυτές «κόκκινες».

 

Ενδοοικογενειακή διασπορά

«Η εικόνα της επιδημίας είναι παρόμοια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα νέα κρούσματα, κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βέβαια και στην τήρηση του μέτρου της εξ’ αποστάσεως εργασίας».

Οι κρυφές συγκεντρώσεις

«Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν γίνεται και επίσημη ιχνηλάτηση που, όπως ξέρουμε, αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

 

Αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών

«Έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 1.600 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών ανά ημέρα αυξήθηκε στις 150 εισαγωγές, ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι κάθε μέρος έχουμε 70-80 νέες εισαγωγές.

Το 77% των νοσηλευόμενων ασθενών σήμερα, αφορά σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών, δηλαδή είναι άτομα που έχουν υψηλή θνησιμότητα κίνδυνο από την λοίμωξη COVID-19.
Στην Αττική σήμερα έχουμε μία πληρότητα 52% των απλών κλινών και 64% των κλινών ΜΕΘ-COVID. Βρισκόμαστε άλλη μία φορά σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία, ούτε άγνοια».

 

Δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις «κόκκινες περιοχές»

«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις «κόκκινες» περιοχές ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι μας κουραστήκαμε. Κουραστήκαμε πια να ζούμε υπό περιορισμό, κάποιοι από εμάς με φόβο και πολύ περισσότερο με θυμό και θλίψη.

Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα κάποια χιλιόμετρα να διανύσουμε. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι τώρα έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα».

 

“Κάνω έκκληση λοιπόν στη κοινή λογική μας”

 

«Όλοι μαζί πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να κάνουμε λίγο ακόμα κουράγιο. Είναι κρίμα να κλείνουμε δραστηριότητες και να ζορίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό της χώρας μας.

Φαίνεται ότι θέλουμε περίπου 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ευπαθών συνανθρώπων μας. Και τα δεδομένα από το Ισραήλ, που μόλις εχθές δημοσιεύτηκαν, είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Δείχνουν ότι σήμερα που σημαντικό ποσοστό των Ισραηλινών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί, ήδη βλέπουμε μια μείωση των νέων εισαγωγών κατά 30%».

Δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα

«Δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που υπάρχουν. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε και πάλι, μετά από λίγες εβδομάδες να αποσύρουμε κάποια από τα περιοριστικά μέτρα.

Το μήνυμα είναι ένα: η Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα, όχι ακόμα.

Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα.

Ο καθένας από εμάς πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε όλες του οι επαφές να είναι χαμηλού κινδύνου. Πρέπει ο καθένας μας να θυμηθεί τη «φούσκα» του, να επιλέξει μια μικρή ομάδα ανθρώπων της οικογένειάς του, του στενού φιλικού του περιβάλλοντος και να αποκλείσει με κάθε τρόπο τυχόν έκθεσή του σε άλλα άτομα. Είναι πολύ προτιμότερο να κυκλοφορούμε με τις μάσκες μας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να διατηρήσουμε κάποιες από τις δραστηριότητές μας.

Τα μέτρα έχουν σαν κύριο στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, και ειδικότερα την κινητικότητα που συνδέεται με το λιανεμπόριο».

 

Τι γίνεται στις εκπαιδευτικές δομές

«Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά αποτυπώνει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία, αλλά την παρακολουθούν.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει ακόμα με πιο μεγάλη προσοχή, να τηρούνται τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού μέσα σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Τα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας μάς δείχνουν ότι σήμερα, τέσσερις εβδομάδες μετά την λειτουργία των Δημοτικών, έχουμε σε αναστολή το 0,29% των τμημάτων και 0,56 των σχολικών μονάδων».

 

Να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στο testing

«Ζητούμε από τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν εθελοντικά στο testing μέσω της πλατφόρμας του edu.testing. Και εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος διενεργεί τεστ σε εκπαιδευτικούς σε όλη την επικράτεια έχει δείξει σε σύνολο πάνω από 12.000 τεστ μια θετικότητα χαμηλή, στο 0,23%.

Συμπερασματικά, είμαστε άλλη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι, μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή όπου δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν αυτονόητες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται.

Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την περαιτέρω διασπορά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση.

Ο καθένας μας πρέπει να κατανοήσει ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, υπάρχει αυξημένη διασπορά στην κοινότητα σήμερα και πρέπει να κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας» κατέληξε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την χθεσινή ενημέρωση μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.