Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Δήμο Θήρας

Το πρόγραμμα του Δήμου Θήρας για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Ο εορτασμός της Ιστορικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και φέτος με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στα Σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ και τους Οργανισμούς, αναφέρει ο Δήμος Θήρας στην ανακοίνωση του με την οποία γνωστοποιεί το πρόγραμμα εορτασμού .

Τι περιλαμβάνει

Το πρόγραμμα εορτασμού στην Θήρα περιλαμβάνει:

 

 •  Ομιλίες σε συγκεντρώσεις στα Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμούς κλπ. την 22η Μαρτίου 2024.

 

 •  Γενικό σημαιοστολισμό των Δημοσίων, Δημοτικών, Κοινοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων από τις 08:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι την δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2024.

 

 •  Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων που αναφέρουμε πιο πάνω τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2024.

 

 • Προσκύνημα μαθητών στα μνημεία Ηρώων και στέψη ανδριάντων, προσερχόμενων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους την 22η Μαρτίου 2024. Στα Φηρά της Θήρας το προσκύνημα των μαθητών θα γίνει στο μνημείο του Ιερού Λόχου.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου 2024

 • Την 07:30 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.

 

 •  Την 08:00 θα γίνει έπαρση της Ελληνικής Σημαίας από το Άγημα Αποδόσεων Τιμών του 2ου Λόχου Εθνοφυλακής στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου.

 

 • Την 10:45 θα γίνουν αποκαλυπτήρια της Πολεμικής Σημαίας του 2ου Λόχου Εθνοφυλακής στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας.

 

 • Την 11:00 θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας κ.κ. Αμφιλοχίου.

 

Παρακαλούνται οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πυροσβεστικές Αρχές, καθώς και οι προϊστάμενοι των Δημοσίων κλπ. Υπηρεσιών, κατά την έναρξη της δοξολογίας να καταλάβουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Ναού.

Στα Φηρά, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Φηρών κ. Μάρθα Χαβιάρη.

 

 

 • Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων στο σύνολο των Κοινοτήτων βάσει προγράμματος που θα καταρτισθεί από αυτές.

 

 • Στα Φηρά μετά τη δοξολογία θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων στην Δημοτική Πλατεία «Σαρπάκη». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων κατά την καθιερωμένη σειρά και τάξη, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 543 τ.Β΄/9.2.2022. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.

Το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων θα καταρτισθεί από την οικεία Δημοτική Αρχή, τηρούμενης της 52749/28.9.2006 (ΦΕΚ 1488 τ.Β΄/6.10.2006 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών), για το προβάδισμα.

 • Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση των μαθητών, συλλόγων καθώς και Στρατιωτικού Τμήματος του 2ου Λόχου Εθνοφυλακής με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, στον δρόμο που περνάει έξω από το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Θήρας, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι.

 

 •  Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2024 και ώρα 18:10 θα γίνει υποστολή της Ελληνικής Σημαίας από το Άγημα Αποδόσεων Τιμών του 2ου Λόχου Εθνοφυλακής στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου.

 

 • Τελετάρχης ορίζεται η κ. Άννα Δασκαλάκη, Δημοτική Υπάλληλος Θήρας με την επικουρία του κ. Ιωάννη Γαβαλά, Δημοτικού Υπαλλήλου Θήρας.

 

 • Στο τέλος των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας θα δεξιωθούν τις Αρχές και τους κατοίκους στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα.