ΕΜΒΟΛΙΟ

ΕΟΦ: Απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές για 26 εμβόλια και ζητά δήλωση αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες

Την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για μια σειρά εμβολίων αποφάσισε ο ΕΟΦ, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειάς τους στην αγορά. Πρόκειται για 26 σκευάσματα που αφορούν εμβόλια κατά ηπατίτιδας Α, ανεμοβλογιάς, έρπητα ζωστήρα, πνευμονιόκοκκου, διφθερίτιδας – κοκκύτη – πολιομυελίτιδας – τετάνου, αιμόφιλου γρίπης, ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς κ.ά.

Παράλληλα ο ΕΟΦ καλεί τις φαρμακαποθήκες εντός 3 ημερών να δηλώσουν τα αποθέματά τους για τα εν λόγω εμβόλια.

Τονίζει δε ότι: «Δεδομένου ότι η παραγωγή των εμβολίων είναι πολύπλοκη, χρονοβόρα & περιορισμένη, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε με σύνεση και φειδώ την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία παρατηρείται μετακίνηση πληθυσμών (π.χ. προσφύγων) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανή διάδοση μολυσματικών ασθενειών καθώς και αυξημένες πανευρωπαϊκές ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων».Επιπλέον υπενθυμίζει στους ΚΑΚ, στις φαρμακαποθήκες αλλά και στα φαρμακεία ότι είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Εξαιρείται η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους ΚΑΚ/τοπικούς αντιπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της ελληνικής και της εταιρείας του εξωτερικού.

Τέλος, επισημαίνει πως η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Πήγη: fdaily