ΕΟΔΥ: Επιβεβαίωσε 3 θανάτους παιδιών από αιμολυτικό στρεπτόκοκκο

Ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές ανακοίνωσε ο  ΕΟΔΥ επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα  ότι έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τρεις θάνατοι από στρεπτόκοκκο που αφορούσαν δύο παιδιά 6 ετών και ένα παιδί 19 μηνών χωρίς
να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους.

Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις 10/02/2023, 24/02/2023 και 23/3/2023, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό τα μεμονωμένα κρούσματα της λοίμωξης δεν επιτηρούνται, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα πρόληψης ή παρεμβάσεις δημόσιας υγείας σε περίπτωση κρουσμάτων. Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας.

Η δήλωση στο ECDC σοβαρών κρουσμάτων της λοίμωξης σε παιδιά που οδήγησαν στο θάνατο ζητήθηκε φέτος πρώτη φορά λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Για αυτό το λόγο ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC, και σε περίπτωση έκδοσης οδηγιών ή συστάσεων προς τις αρχές δημόσιας υγείας, θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συστηματική δήλωση στο ΕCDC για όσο διάστημα διαρκέσει η ενισχυμένη επιτήρηση σοβαρών λοιμώξεων από iGAS σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας οι παιδίατροι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στο να θέτουν κλινικά την υποψία της διάγνωσης στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, υπάρχει ευρέως διαθέσιμη εργαστηριακή δυνατότητα διάγνωσης στην κοινότητα με ταχείες δοκιμασίες (strep test) χαμηλού κόστους και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συχνά αντίστοιχες λοιμώξεις.