Ενωμένη η Σαντορίνη διεκδικεί στελεχωμένο Νοσοκομείο- Γ.Ορφανάκη, νεφρολόγος: “Είναι ένα μόρφωμα το ΓΝΘ”

Μια γροθιά έγιναν κάτοικοι , φορείς, Δήμος, δημοτικές παρατάξεις, γιατροί και νοσηλευτές διεκδικώντας ένα στελεχωμένο νοσοκομείο που θα προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Θήρας για το Γ.Ν.Θήρας συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωϊ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου απέναντι από την είσοδο του νοσοκομείου για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Τα προβλήματα  του Νοσοκομείου τεράστια , γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας. Το νοσοκομείο λειτουργεί 24ωρο 365μέρες το χρόνο εξυπηρετώντας τα 6 νησιά της Επαρχίας Θήρας ( Σαντορίνη- Θηρασιά – Ανάφη – Ίο – Σίκινο- Φολέγανδρο) αλλά και αρκετούς από τα εκατομμύρια  των επισκεπτών που έρχονται στο νησί.

 

“Η Σαντορίνη πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της”

 

“Είναι ένα μόρφωμα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας”

 

Μόρφωμα χαρακτήρισε η νεφρολόγος και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΘ  Γεωργία Ορφανάκη το νοσοκομείο απευθυνόμενη στους συγκενρωμένους  ” … έχει όλα τα δεινά του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα” καθώς η διοίκηση του ασκείται από την Αθήνα μην γνωρίζοντας τι σημαίνει 24ωρη λειτουργία.

Δεν ξέρει τι σημαίνει να είναι ο ασθενής στη Θηρασιά στη Σίκινο τη Φολέγανδρο ή την Ανάφη. Δεν γίνεται να έχουν κάνει προκήρυξη τον Μάρτιο για την ενίσχυση των γιατρών το καλοκαίρι και να πάρουν έναν άνθρωπο. Πού είναι οι 17 ιατροί που αναζητούσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα  ήρωες το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

 

Η υποστελέχωση του είναι σε τέτοιο βαθμό που το προσωπικό έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής αλλά και ανοχής. Ανακοινώσεις για προσλήψεις προσωπικού και επικουρικών γιατρών από την διοίκηση της ΑΕΜΥ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά οι προϋποθέσεις που θέτουν  για να έρθει κάποιος στο νησί καθιστούν απαγορευτική μια τέτοια απόφαση.

Ταυτόχρονα το κόστος ζωής  στα νησιά και ειδικά στην Σαντορίνη είναι μεγάλο και  η στέγαση τους υπό αμφισβήτηση,  αν βρεθεί σπίτι κατοικήσιμο,  θέλουν το μισό μισθό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και δεν επιλέγουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανακοινώσεις. Οι συνθήκες εργασίας απάνθρωπες και η υπηρεσία  των γιατρών  δεν προσμετράτε για την επιστημονική τους εξέλιξη . Υλικά για να εργαστούν τα παίρνουν  με το «δελτίο», οι  ελλείψεις είναι πολλές. Οι προκηρύξεις που ανακοινώνονται αφορούν διάστημα παροχής υπηρεσιών 1 χρόνο,  οι  ουσιαστικές ανάγκες του νοσοκομείου όμως δεν καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο. Καλούνται να δουλεύουν 24ωρα με τον κίνδυνο της λάθος διάγνωσης να καραδοκεί,  από την κούραση και την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων . Οι  ασθενείς μοιραία οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα,  προκειμένου να έχουν μια γνωμάτευση και υπηρεσίες υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς συμβεβλημένη κλινική στην Σαντορίνη με τον ΕΟΠΠΥ δεν υπάρχει.

θάλαμος Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

Το νοσηλευτικό προσωπικό στα πρόθυρα κατάρρευσης, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, οι ασθενείς αισθάνονται παραμελημένοι και ανασφαλείς και η γκρίνια κάνει την εμφάνιση της. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό προσωπικό.

Το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί 200 περιστατικά ανά μήνα τους μήνες αιχμής, και τους υπόλοιπους ο αριθμός είναι εξίσου υψηλός, ούτε ο Ευαγγελισμός δεν εξυπηρετεί τόσα .Ένα ασθενοφόρο χρειάζεται 10 άτομα το μήνα  για να λειτουργήσει  και συνολικά εργάζονται 9 όλοι και όλοι, από τους οποίους 7 του ΕΚΑΒ και 2 οδηγοί που έχει παραχωρήσει το νοσοκομείο. Πως θα βγουν οι βάρδιες? Για ρεπό ούτε συζήτηση ποιος θα καλύψει τα κενά. Εξυπηρετεί 6 νησιά τη Σαντορίνη πρώτη και καλύτερη με ότι συνεπάγεται αυτό και τα άλλα 5 νησιά παραλαμβάνοντας τους ασθενείς από το λιμάνι. Στην εξυπηρέτηση προστίθενται και περιστατικά από τα επιβατικά πλοία και τα κρουαζιερόπλοια. Αν συμβεί ένα ατύχημα για παράδειγμα στο Σκάρο χρειάζεται 4 ώρες μαζί με την Πυροσβεστική για να εξυπηρετήσει, αντίστοιχα με δεδομένο το κυκλοφοριακό στο νησί και για άλλες περιοχές. Για ένα δρομολόγιο στο λιμάνι χρειάζεται πάνω από 1-2  ώρες. Μην ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα του νησιού με την Καλντέρα όπου τα οχήματα δεν έχουν πρόσβαση για να παραλάβει ένα περιστατικό και να επιστρέψει στο  Νοσοκομείο  μπορεί να απαιτηθούν  1-2 ώρες.  Αυτές τις ώρες το νησί είναι ακάλυπτο καθώς άλλο ασθενοφόρο δεν υπάρχει διαθέσιμο.  Ούτε λόγος βέβαια για την εξυπηρέτηση των εξιτηρίων του νοσοκομείου ή ανταπόκριση σε κλήση ασθενούς. Οχήματα υπάρχουν πληρώματα όμως όχι. Στέλνει  κάποιους επικουρικούς τους καλοκαιρινούς μήνες η υπηρεσία του ΕΚΑΒ αλλά όχι πάντα για να καλύψουν τις ανάγκες , η υποστελέχωση δεν αφορά μόνο τη Σαντορίνη,  οπότε καλούνται και πάλι να καλύψουν τις ανάγκες.

Εκτός από τη σωματική και ψυχολογική εξάντληση για τους νοσηλευτές το διοικητικό προσωπικό και το προσωπικό  του ΕΚΑΒ υπάρχει και βιοποριστικό πρόβλημα,  οι μισθοί τους δεν ξεπερνάνε τα 700€-750€ και φτάνουν τα 900€ με τα νυχτερινά. Σε ένα νησί που το κόστος ζωής είναι μεγάλο.  Αν κάνουν στο τέλος το λογαριασμό δεν μένει τίποτα, οι υποχρεώσεις απορροφούν το σύνολο σχεδόν του μισθού τους. Οι επικουρικοί είναι πιο “τυχεροί” από τους μόνιμους καθώς η στέγαση καλύπτεται από τον Δήμο Θήρας και αυτό αφορά κυρίως το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

 

H διοίκηση  της ΑΕΜΥ,  από την Πρωτεύουσα  όπου εδρεύει δεν θέλει να δει το πρόβλημα και  δεν λαμβάνει υπόψην  τις ιδιαιτερότητες του ΓΝΘ ούτε τις κραυγές αγωνίας από γιατρούς και φορείς. Παρακολουθεί τα αιτήματα και περιορίζεται σε στείρες ανακοινώσεις χωρίς να αλλάζει τις προϋποθέσεις των προσλήψεων. Λύσεις δεν δίνονται και η κατάσταση παραμένει τραγική. Το ΓΝΘ υποστελεχωμένο και οι πολίτες χωρίς ουσιαστική περίθαλψη.  Στον αερολιμένα Θήρας οι αεροδιακομιδές φέτος, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πρέπει να απευθυνθούν στις ιδιωτικές κλινικές του νησιού, που χρόνο με τον χρόνο πληθαίνουν. Το κόστος τεράστιο για τους πολίτες καθώς καμία δεν είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΠΥ.

Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Η Βιτρίνα της πανδημίας

Το ΓΝΘ αποτέλεσε ένα από τα επιχειρήματα του Υπουργείου Υγείας για την διασφάλιση της υγείας  των κατοίκων και των επισκεπτών στην πανδημία, αλλά κινήσεις για την στελέχωση του δεν γίνανε. Μείναμε στο αφήγημα και την επικοινωνία της ασφάλειας. Σίγουρα η  ύπαρξη ενός κτιρίου και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πλεονέκτημα,  αλλά  χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό σε όλους τους τομείς είναι απλά βιτρίνα.

‘Ετσι μετά από πολλές συζητήσεις και κενές υποσχέσεις από την Πολιτεία και την ΑΕΜ,  οι κάτοικοι αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δημιούργησαν την Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Θήρας για το Γ.Ν. Θήρας και ξεκίνησαν τον αγώνα. ΄Ολοι μαζί δεν λείπει κανείς , κάτοικοι, γιατροί , νοσηλευτές, φορείς, σωματεία εργαζομένων, Δήμος, δημοτικές παρατάξεις, κάτοικοι και από τα υπόλοιπα νησιά της Επαρχίας Θήρας σε έναν κοινό σκοπό την στελέχωση του.

 

Ο Δήμος Θήρας και οι δημοτικές παρατάξεις  τάσσονται στο πλευρό των πολιτών στον κοινό αγώνα

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου του 2022 δόθηκε η έναρξη του αγώνα, με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα ακολουθήσει ψήφισμα προς τα αρμόδια Υπουργεία  την διοίκηση της ΑΕΜΥ  και την Κυβέρνηση. Ένω στο τραπέζι έχει πέσει και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στην Πρωτεύουσα.

 

Η υπομονή εξαντλήθηκε και τώρα  διεκδικούν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ αυτό που τους πρέπει.

 

 

  • Αμεση Στελέχωση με Μόνιμο Προσωπικό

 

  • Οριστική Επίλυση του Προβλήματος Στέγασης του Προσωπικού

 

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε το στίγμα της κοινωνίας ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ στον κοινό σκοπό ο αγώνας ξεκίνησε δυναμικά και θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν.