Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία ευλογιάς των πιθήκων. Δεκάδες κρούσματα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων διέγνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι στην Ιταλία.

Το κρούσμα είναι νεαρός άνδρας ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα μετά από διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο άνδρας είχε  εισαχθεί στο νοσοκομείο της Ιταλίας και βρίσκεται σε απομόνωση και  σύμφωνα με τους ιατρούς η κατάσταση της υγείας του αυτή τη στιγμή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τις προηγούμενες ημέρες.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Πρόκειται για μια σπάνια λοιμώδη ασθένεια αντίστοιχη με την ανθρώπινη ευλογιά που έχει εξαλειφθεί από το 1980. Παρότι είναι πιο ήπια και οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Πυρετός, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι , πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.

Μπορεί επίσης οι ασθενείς να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Τι γίνεται με την θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Πως μεταδίδεται

Μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

 

Δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

 

Στις αρχές του μήνα διαγνώστηκαν τέσσερα ακόμη κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αγγλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Ενώ χθες Τετάρτη, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την ευλογιά των πιθήκων ή κάτι παρόμοιο.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν εντοπίσει συνολικά περίπου 40 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε τις υγειονομικές αρχές να κηρύξουν εθνικό υγειονομικό συναγερμό.

Στον Καναδά χθες στο Μόντρεαλ,εξετάζοντας περισσότερα από 12 κρούσματα σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio-Canada, ο οποίος επικαλέστηκε τις υγειονομικές αρχές της πόλης.

Στις ΗΠΑ ένας άνδρας βρέθηκε θετικός στην πολιτεία της Μασαχουσέτης και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στον Καναδά.

Οι αρχές προσπαθούν να είναι καθησυχαστικές, υπογραμμίζοντας ότι η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων.

 

Η αύξηση  των εστιών προκαλεί ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι εξετάζει προσεκτικά το γεγονός ότι κάποια από τα κρούσματα στη Βρετανία φαίνεται να μεταδόθηκαν μέσα στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων.

«Παρατηρούμε μεταδόσεις μεταξύ ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες», κάτι που αποτελεί «μια νέα πληροφορία την οποία πρέπει να εξετάσουμε σωστά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική» της μετάδοσης, δήλωσε ο Ιμπραϊμά Σοσέ Φαλ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.

Όμως «οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να μεταδώσει την ευλογιά των πιθήκων», υπογράμμισαν στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-AFP- Reuters