ΕΛΛΕΤ Θήρας: Η Δίκη αναβλήθηκε- Γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί η νομολογία του ΣτΕ

ΕΛΛΕΤ ΘΗΡΑΣ: Προσπάθεια να παρακαμφθεί η νομολογία του ΣτΕ- Αναβολή στην υπόθεση της Βλυχάδας λόγω αναμονής του νομοσχεδίου

 

Αναβολή με την αιτιολογία της  αναμονής του νομοσχεδίου που θα αλλάζει τα δεδομένα οικοδομησιμότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές πήρε η προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου 2024 εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της έφεσης που κατέθεσε η εταιρία ΜΑΡΜΑΡΙ ΑΕ κατά της ακύρωσης που αποφάσισε το Πρωτοδικείο Πειραιά των οικοδομικών αδειών για μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Βλυχάδα της Σαντορίνης .

Οι δικηγόροι της εταιρεία ΜΑΡΜΑΡΙ ΑΕ αιτήθηκαν την  αναβολή της δίκης με την αιτιολογία  ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει το νομοσχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα οικοδομησιμότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 17/4/2024.

Η  ΕΛΛΕΤ Θήρας στην ανακοίνωση της καταγγέλλει πως είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί η νομολογία του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται μόνο “κατ’ εξαίρεση” και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Κατά τον υφυπουργό ΥΠΕΝ Νίκο Ταγαρά οι αποφάσεις του ΣΤΕ,  “έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην κοινωνία, διότι υπάρχουν άδειες που έχουν εκδοθεί, υπάρχουν αγοραπωλησίες που έχουν γίνει με δικαιώματα τα οποία έχουν εδραιωθεί από πλευράς βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί.”

Σημειώνοντας  ότι  ο νομοθέτης φαίνεται να παραβλέπει την βασική αρχή του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: “1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.” 

photo: ΕΛΛΕΤ ΘΗΡΑΣ