Έξαρση του υποσιτισμού των παιδιών

Ακραίο υποσιτισμό αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο λόγω του COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.

«Επτά μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 γίνεται ολοένα και πιο αισθητό ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας βλάπτουν περισσότερο τα παιδιά από όσο η ίδια η ασθένεια», αναφέρει σε δήλωση της η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Χενριέτα Φορ. «Η φτώχεια και η διατροφική ανασφάλεια αυξήθηκαν. Βασικές υπηρεσίες και αλυσίδες εφοδιασμού με τρόφιμα διαλύονται. Οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία. Αποτέλεσμα είναι ότι η ποιότητα της διατροφής των παιδιών πέφτει και το ποσοστό του υποσιτισμού θα αυξηθεί».

Σχεδόν 6,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως έχουν προστεθεί στη λίστα που κινδυνεύουν από ακραία απώλεια βάρους, και υποσιτισμό εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

Το 80% από αυτά τα παιδιά προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία ενώ το 40% ζει στη Νότια Ασία σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Tην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων επισημαίνει η UNICEF καθώς , το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο 47 εκατομμύρια παιδιά υπέφεραν από ακραία απώλεια βάρους και αδυναμία, τονίζοντας ότι, ο αριθμός των παιδιών αναμένεται να αυξηθεί φτάνοντας τα 54 εκατομμύρια παιδιά έως το τέλος του έτους.

Υπολογίζεται ότι οι ανθρωπιστικοί φορείς θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν τον μητρικό και παιδικό υποσιτισμό στις πιο ευάλωτες χώρες έως το τέλος του χρόνου.

Photo UNICEF/UN0276402/AlGhabri