Εξαιρετικά επείγουσα επιστολή στον Υπουργό Υγείας από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς

Σχέδιο πλήρους κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και της πλήρης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ,  σε βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία, καταγγέλουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή  τους στον Υπουργό Υγείας.

Την άμεση αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς προκάλεσαν οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στον Υπουργό Υγείας Β.Κικίλια μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

 

Στην εξαιρετικά επείγουσα επιστολή το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι στις προτάσεις που υπέβαλλε το προεδρείο του ΠΙΣ αναφέρετε:

 

Προκλητικά προνόμια για τους ιδιώτες γιατρούς που θέλει άλλη μια φορά η κυβέρνηση να φέρει με μπλοκάκια στα δημόσια νοσοκομεία (τουλάχιστον 3.000€ καθαρή μηνιαία αποζημίωση, κατοχύρωση ταυτόχρονης διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και ταυτόχρονης συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, πενταπλάσια μοριοδότηση για θέση επιμελητή ΕΣΥ).

Πρόσθετα προνόμια και σε άλλους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, επί λέξη «αγορά υπηρεσιών» από αυτούς με κρατικό χρήμα.

• Επαναφορά όσων πρώην γιατρών ΙΚΑ είχαν επιλέξει το ιδιωτικό επάγγελμα με διατήρηση του προνομίου ιδιωτικού επαγγέλματος.

Επαναφορά και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2019.

 

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τόσους μήνες δεν έχει εισακούσει τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, αύξηση κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, χρηματοδότηση των νοσοκομείων κλπ.)

 

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι με τις προτάσεις του ΠΙΣ παρεμποδίζεται η πρόσβαση του πληθυσμού σε πραγματικά δωρεάν δημόσια περίθαλψη μέσα στην περίοδο της πανδημίας, μία περίοδο που οι νοσοκομειακοί γιατροί αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για να ξεπεραστεί ο επιθετικός και μολυσματικός ιός SARS – CoV-2, ενώ άλλοι κάνουν προτάσεις από τα εξοχικά τους και τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

 

Τι ζητάνε

Ζητάμε την άμεση απάντησή σας στις προτάσεις του προεδρείου του ΠΙΣ που αφορούν το μέλλον των νοσοκομειακών γιατρών.

 

Πιστεύαμε ότι εσείς θα είχατε ζητήσει από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που χειροκροτούσατε και επαινούσατε μέχρι τώρα, τις δικές τους προτάσεις σε θέματα που τους αφορούν.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ανήκουν στις Ενώσεις και την Ομοσπονδία και θα μπορούσαν να σας ενημερώσουν.

 

Λυπόμαστε που αφήσατε την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι!

 

Δε θα δεχθούμε άλλη κοροϊδία.

 

Θα γίνουν συνελεύσεις στα νοσοκομεία και μια τελική Γενική Συνέλευση όλων των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου της Αττικής.

 

Τέλος τα παλαμάκια! Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, έχοντας αποδείξει μέχρι τώρα ότι μπορούμε, βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζοντας την πανδημία ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ! καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ με την σημείωση Εξαιρετικά Επείγουσα στην αποστολή της.

 

 

Να σημειώσουμε ότι μετά την Ευρεία σύσκεψη Ιατρικών Συλλόγων, Επαγγελματικών Ενώσεων και Επιστημονικών Εταιριών της χώρας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης και πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια , ο ΠΙΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

« Η στενή συνεργασία των Περιφερειών με τους Ιατρικούς Συλλόγους μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην επιδημία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Γ.Πατούλης .

Συζητήθηκε το σχέδιο για τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω συμβάσεων που θα συνάψουν με τα νοσοκομεία.

Οι εκπρόσωποι των ιατρικών φορέων εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν για την ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης της χώρας.

Τονίστηκε η ανάγκη να συνδράμει η πολιτεία για να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία, την κρίσιμη αυτή περίοδο και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί το ανάχωμα απέναντι στην επιδημία.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να συνεργαστούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι με τις Περιφέρειες κατά το πρότυπο της Αττικής.

Ο κ. Πατούλης παρουσίασε τις κοινές δράσεις του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής για την αναχαίτιση της επιδημίας και την στήριξη του ιατρικού κόσμου. Ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής μέσω του ΕΣΠΑ, για την στήριξη των ιατρείων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό, την πανδημία που βρίσκεται στο κατώφλι του κάθε Δήμου της χώρας μας.

Είμαστε υπέρ της μονιμότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ωστόσο αυτή είναι μια ειδική συνθήκη, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο και ο ιατρικός κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί.

Η στενή συνεργασία των Περιφερειών με τους Ιατρικούς Συλλόγους μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην επιδημία.

Οι κοινές δράσεις σε επίπεδο πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου είναι σημαντικές όχι μόνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Η προσπάθεια είναι κοινή για τον πολίτη, το γιατρό και τη δημόσια υγεία».

Ο Υπουργός Υγείας κατάγραψε τα αιτήματά τους και δεσμεύθηκε να τα εξετάσει ενδελεχώς. Ενώ τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην επιδημία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.