Εκκενώνετε η Ανατολική Σάμος προληπτικά

Πολλοί είναι οι μετασεισμοί, που έχουν ακολουθήσει μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,7 ρίχτερ στη Σάμο που προκάλεσε ζημιές και τον θάνατο 2 μαθητών από κατάρρευση τοίχου.

Η σεισμική ακολουθία, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή, θα είναι έντονη μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο και θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, κάτι που οι κάτοικοι της Σάμου βιώνουν καθημερινά.

Παρατηρείτε έντονη σεισμική δραστηριότητα ακόμη στο νησί και ο φόβος για το ενδεχόμενο μεγάλου μετασεισμού είναι ακόμη ορατός . Οι επιστήμονες ζητάνε την προσοχή των κατοίκων, καθώς πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και  υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια που μπορεί να πέσουν ανά πάσα στιγμή με ένα ισχυρό μετασεισμό.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργου Στάντζου στη απόφαση να ξεκινήσει την εκκένωση σήμερα το πρωί ενός μεγάλου κομματιού του νησιού και τη μεταφορά των σεισμοπλήκτων σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

 

Συγκεκριμένα:

«Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1777/2020 απόφαση Δημάρχου (ΑΔΑ 9ΘΦΔ46ΜΦΟΤ-Δ0Υ), απομακρύνεται οργανωμένα όλος ο πληθυσμός που κατοικεί :

Όσον αφορά στην πόλη της Σάμου,

τμήμα της οδού Ιωάννη Λεκάτη,

τμήμα της οδού Εμμανουήλ Σοφούλη,

τμήμα της οδού Καπετάν Σταμάτη,

όλη η οδός Μνησάρχου και όλη η οδός Βακιρτζή

Όσον αφορά στην Κοινότητα Βαθέος,

στην περιοχή ενορία Χριστού και Αγίας Ματρώνας,

στην περιοχή Κοινοτικό Κατάστημα- Αγροτικό Ιατρείο- Σπαθαριά- Παλιάς Αγοράς- Αγίου Αντωνίου και Παναγίας

Οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών θα στεγαστούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η παρούσα απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που διατρέχουν από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο».

 

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο  σε σχέση με την μετασεισμική ακολουθία σημειώνει: